Életműdíjat kap Jiří Menzel a kolozsvári TIFF filmfesztiválon

2013. május 08. 16:51

Jiří Menzel cseh filmrendező kapja idén az életműdíjat a kolozsvári Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyet május 31. és június 9. között rendeznek meg az erdélyi városban.

2013. május 08. 16:51

A szervezők szerdai közlése szerint a fesztivál közönsége egy kiállítást is megtekinthet, amely a neves cseh rendező filmjeiről készült plakátokat mutatja be. Ez a kiállítás május 18-án nyílik a kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában, és egy hónapig lesz látható. Menzel június 8-án, a fesztivált záró gálaműsoron veheti át a kitüntetést, amelyet tavaly Törőcsik Mari színművésznő is megkapott Claude Lelouch francia filmrendező és Geraldine Chaplin színésznő mellett. Előző években a nemzetközi filmes szakma olyan kiváló személyiségei vehették át Kolozsváron ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

A TIFF közönsége megnézheti Menzel 1985-ben készült Az én kis falum című filmjét, amely minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, és 1986-ben újabb Oscar-jelölést hozott a rendező számára. A filmben Bán János Jászai-díjas színész alakítja a főszerepet. A TIFF versenykategóriájában 12 fiatal rendező filmje vesz részt, közülük tízen elsőfilmesek. A kolozsvári fesztivál ugyanis kifejezetten a fiatal rendezőknek biztosít megmérettetési lehetőséget. A zsűri tagja lesz többek között Cristi Puiu román, Pálfi György magyar filmrendező, valamint Frederic Boyer, a New York-i Tribeca filmfesztivál művészeti igazgatója. A TIFF Románia és Kelet-Közép-Európa egyik legrangosabb filmfesztiválja.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!