Az MMA-é lett a Műcsarnok és a Vigadó

2013. október 07. 19:21

Térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába adta a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épületét, valamint a XII. kerületi Hild-villát az Országgyűlés hétfőn.

2013. október 07. 19:21

Az erről szóló, minősített többséget igénylő döntést kormánypárti szavazatokkal hozta meg a parlament. A jogszabály szerint a Műcsarnok a jövő év elején, a Pesti Vigadó 2014. március 1-jén, míg a Budakeszi úti Hild-villan – ahol az MMA kutatóintézete működhet – már idén novemberben a köztestület tulajdonába kerül. Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja alá, az előkészítésért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felel.

A törvényjavaslatot tavaly év végén nyújtotta be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Ház februárban megtárgyalta, március elején döntött a módosító indítványokról, a zárószavazás viszont azóta váratott magára. L. Simon László akkori kulturális államtitkár a javaslat beterjesztésekor hangsúlyozta: a Műcsarnok a tulajdonjoga a művészeti akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető nonprofit kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének. Ezt azonban nem rendezi a törvény.

Gulyás Gábor, a Műcsarnok 2011 februárjában kinevezett vezetője tavaly novemberben beadta lemondását, mert nem értett egyet az intézmény működési rendjét megváltoztató kormányhatározattal. Az MNV Zrt. elnök-vezérigazgatója azonban nem írta alá a lemondást, a kormány-előterjesztésből pedig abban formában nem lett jogszabály, így Gulyás Gábor a Műcsarnok vezetője maradt.

A kiállítóhely éléről végül idén augusztus végén távozott közös megegyezéssel, és szeptembertől miniszteri biztosként dolgozik tovább, a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával foglalkozik. A Műcsarnokot ideiglenesen az intézmény gazdasági igazgatója, Kovácsné Medgyes Piroska irányítja.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. október 08. 12:34
http://artportal.hu/magazin/kozugy/muveszek-demonstracioja-a-mucsarnoknal
cutcopy
2013. október 08. 07:38
Ideje volt..
rezsimdémon
2013. október 08. 07:33
Mindent a szakmaiságért, és a felelős hozzáértésért. Csak a fidesz!
HSL
2013. október 08. 06:20
A forradalom nem díszvacsora és nem csipkehímzés! Csak a finessz! (ergé vezércommentjét várjuk)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!