Így méltatta Scorsese Jancsó Miklóst

2014. január 31. 18:41

A rendező nagyra becsüli Jancsó filmjeit, sosem találkozott még ilyen érzékenységgel azelőtt. A Szegénylegények végét Martin Scorsese a valaha készült legnagyszerűbb filmbefejezések egyikeként tartja számon.

2014. január 31. 18:41

„Nagyra becsülöm Jancsó filmjeit, a Szegénylegényeket, a Csillagosok, katonákat és a későbbi filmjeit is. Igazában sosem találkoztam ilyen érzékenységgel azelőtt. A kameramozgások méltóságával és eleganciájával és a drámai intepretációval. Senkinek sincsenek Jancsóéhoz hasonlítható hosszú snittjei. A politikai tartalom nagyon erős a későbbi filmjeiben, például a Csillagosok, katonákban is. A Szegénylegények vége pedig a valaha készült legnagyszerűbb filmbefejezések egyike, azt hiszem. Olyan film ez, amit végig kell ülnöd, át kell engedned magad a hatásának, hogy magával ragadjon ez a háló, mert valójában a kamera mozgása a pókhálóban való mozgáshoz hasonlítható, és sokkolni fog a film vége. De csak akkor, ha végignézted az egész filmet, és ráéreztél a hangulatára és a nyelvére” – ezekkel a szavakkal méltatta Martin Scorsese a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjat kapott Jancsó Miklóst.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sobrk
2014. január 31. 22:51
És ezt pedig írja Tarkovszkij a Naplójában: "1980, január 20. Pénteken Larával és Araikkal a Dom Kinóban voltunk és láttunk másfél Jancsó M.-filmet: a Magyar rapszódiát és az Allegro barbarót. Nem néztük végig, otthagytuk: borzalmas, ízléstelen, mesterkélt, fontoskodó. Tehetségtelen és vulgáris. Paradzsanov eszeveszett, tehetségtelen epigonja."
rumtzeiss
2014. január 31. 20:29
Scorsese is csak a hatvanas évekbeli filmjeire emélkezik... azok tényleg értékesek. Amit azóta csinált, egy kalap szart sem ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!