Atkári: Ha bukik a BKV, bukik a Főváros is

2011. január 24. 12:14

Minden eddiginél súlyosabb pénzügyi válságba került a fővárosi önkormányzat, és a ciklus teljes négy évét arra kell szánni, hogy Budapest fizetőképességét megőrizzék - fogalmazott a Hírszerzőnek adott interjújában Atkári János.

2011. január 24. 12:14
Nem kerülheti el a csődöt a főváros 2014-ig, amennyiben a kormányzat nem konszolidálja a BKV-t - fogalmazott a Hírszerzőnek adott interjújában Atkári János. Tarlós István pénzügyi tanácsadója szerint az önkormányzat minden eddiginél súlyosabb pénzügyi válságba került, és a ciklus teljes négy évét arra kell szánni, hogy a város fizetőképességét megőrizzék.
 
„A megszorításokra többek között azért van szükség, mert az előző vezetés várakozásait megcáfolta a valóság. A főváros legfontosabb bevételei, az iparűzési adó- és az illetékbevételek drasztikusan, 14 milliárd forinttal csökkentek tavaly. Ez a korábbi – és elköteleződésekkel még ezen túl is megterhelt – várakozásokkal szemben évről évre hiányozni fog Budapest költségvetéséből” - fogalmazott Atkári. 
 
A tanácsadó szerint az artmozikat finanszírozó Budapest Film alulmaradt a versenyben, jelenlegi formájában pedig ezt a hálózatot nem tudják finanszírozni. A Sziget Fesztiválra kivetni tervezett 2,5 milliárdos területhasználati díjjal kapcsolatban elmondta, meg kell vizsgálni, hogy mekkora terhet bír el a fesztivál. „Senki nem gondolja azt, hogy jó lenne, ha megszűnne” - fogalmazott.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. január 24. 17:19
next! A vállalkozások havi, negyedéves, vagy éves szinten fizetnek. Amire célzol, az az iparüzési adó, amit mindig az elért adatok alapján vetnek ki a következő évre. De ez oda-vissza alapon torz, mert akkor is meg kell fizetni, ha roszul megy a z üzlet. Ez nem eredményadó. Egyébként az un. nyereségadót pedig decembereben fel kell tölteni 90 %-ra.,/a kikalkulált, várható nyereségadó /társaságiadó/90 %-ára. Ez nem az időszak után - mert mérleg csak májusban van- hanem előre fizetendő. És a cégek a rengetek járulékot is fizetik hónapról-hónapra, tehát a felvetés nem jó. És ez megint nem politika, mert ha volt is néhány változás, ez az adórendszer már mintegy 20 éve müködik, csak néhány uj fizetendő formáció is belekerült.
Öreg
2011. január 24. 16:32
El Topo! Ez mellesleg nem politika függő, ezért nem vitatárgya. Jónéhány camionnal fuvaroztam Európában, ugy, hogy a jármüvek soha nem jöttek haza, csak javitásra a határ mellé, és évente milliókat fizettünk Demszkyéknek, pedig a személyzet is a határ mellett lakott.
Öreg
2011. január 24. 16:29
El-Topo! Az adórendszer nem igy müködik! Az SZJA-az adóbevallás alapján - egy központi számlaszámra kerül, az egész országból. Már évközben is az előlegek a havi bevallásból. A beszedett adót osztják vissza , nagyobbára a költségvetési törvény szerint felhasználva. Amire gondolsz, az az iparüzési adó, ami a vállalkozások telephelyei szerinti bontásban oszlanak meg, és nem a dolgozók lakcime szerint. Tehát teljesen természetes, hogy egy országos vállalatnál-változó munkahelyen- dolgozó munkás jövedelemadója az állam, az iparüzésiadó pedig a Bp. környéki telep helye szerint /Pl.Budaörs/ kerül befizetésre. Az valószinüsithető, hogy a főváros az SZJA szerint roszul, az iparüzési adó szerint jól jár.És akkor még nem is szóltam az egyéb adókról, pl. Gépjármü adó /a forgalmi engedély szerinti üzembentartó helye szerint, még akkor is, ha a gk. ott elő sem fordul./Nemzetközi fuvarozás.
sky.net
2011. január 24. 14:00
életműdíjat demszky nek ... szárba szökkent és kivirágzott az életmű , és most beértek a gyümölcsök is... és persze végül megint az állam bácsit zsarolják ... hogy hogy nem ... de nem kéne előbb komoly spórolásba, átszervezésbe költséghatékonyításba stb fogni ? és amikor tarlós úr már az összes felesleges és nélkülözhető költséget megfogta, lefaragta, az összes kibaszott léhűtőt elzavarta stb , ott ül egy spártai irodában egy szál laptoppal , szolgálati roller a falnak támasztva no akkor na akkor tessék kalapolni állam bácsinál ... hogy kámpó van itt a vég ...mégis csak hitelesebbnek látszik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!