Újabb pályázatok a Magyar Média Mecenatúrában

2012. június 28. 16:39

A médiatanács a Magyar Média Mecenatúra elnevezésű támogatási rendszeren belül újabb pályázatokat hirdet: Huszárik Zoltán néven kísérleti- és kisjátékfilmes pályázatot, Neumann János 2012 címen pedig egy új típusú online pályázatot írnak ki.

2012. június 28. 16:39

A médiatanács a Magyar Média Mecenatúra elnevezésű támogatási rendszerén belül újabb pályázatokat hirdet meg – tájékoztatta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja csütörtökön az MTI-t. A médiatanács szerdai ülésén döntött arról, hogy Huszárik Zoltán néven hirdeti meg a kísérleti- és kisjátékfilmes pályázatát, tisztelgésül a filmrendező munkássága előtt. Az új típusú online pályázatokat a jövőben Neumann Jánosról nevezi el a testület.

Kollarik Tamás közölte, a nem egész estés műfajok 2012. évi támogatására vonatkozó pályázati kiírásoknak köszönhetően az alkotók idén még több támogatáshoz juthatnak. A Magyar Média Mecenatúra program ráadásul most két újonnan kibocsátott kiírással is bővült, illetve a televíziók számára meghirdetett pályázatba bekerült a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) kezdeményezésére a Helyi Érték Díjak figyelembevétele. A gyökeresen megújult támogatási programot, a Magyar Média Mecenatúrát a médiatanács még idén májusban mutatta be a filmes szakmának.

A médiatanács tagja kijelentette: a „Huszárik Zoltán 2012” kísérleti- és kisjátékfilmes pályázat hiánypótló, hiszen az elmúlt években erre a műfajra nem hirdettek meg pályázatokat, így nem készülhettek filmek. Ennek a ténynek, valamint a filmszakmai konzultációk során született javaslatoknak a figyelembe vételével döntött úgy a médiatanács, hogy idén a kísérleti- és kisjátékfilm készítésre is ír ki pályázatot. A döntésnek köszönhetően idén 60 millió forintos támogatásban részesülhet a műfaj.

Kollarik Tamás a „Neumann János 2012” pályázatot egyedülállónak nevezte, hiszen ez az első olyan pályázati kiírása a médiatanácsnak, amely magyarországi lekérhető, online médiaszolgáltatók számára teszi lehetővé, hogy közszolgálati műsorszámok gyártására pályázzanak. A kiírásnak köszönhetően az online felületek műsorkínálatában közszolgálati médiatartalmak jelenhetnek meg, amelyek hosszú távon is folyamatosan hozzáférhetőek lehetnek. A pályázat keretösszege 20 millió forint. A médiatanács támogatási rendszerének kidolgozásáért felelős koordinátor tagja hangsúlyozta, hogy a Magyar Média Mecenatúra programmal a pályázati folyamat idén egyszerűbbé és tervezhetőbbé vált. Csökkentek a pályázati díjak is, míg a teljes program több mint 2 milliárd forint keretösszeget biztosít a pályázóknak. A médiatanács 2012. április 4-től közel 50 százalékkal csökkentette a pályázati díjak mértékét, és folyamatosan szélesíti a program kínálatát is.

Kollarik Tamás hozzátette: a kísérleti- és kisjátékfilmes, illetve az online pályázat kiírásával jelentős kulturális értékek támogatására nyílik lehetőség, valamint szélesedik az értékes tartalmakat bemutató médiaszolgáltatók köre is. Kiemelten fontosnak tartja a nyitást az online terület felé, mert így még több fogyasztóhoz juthatnak el a sokszínű és kiemelkedő színvonalú tartalmak, mostani pilot pályázatuk tapasztalatait pedig beépítik majd a következő kiírásba.

A Médiatanács tagja köszönetét fejezte ki a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökségi tagjának, Gerényi Gábornak és a filmes szervezeteknek a pályázat kiírása során nyújtott segítségükért. Kollarik Tamás elmondta: a pályázatok megújítása, fejlesztése érdekében a médiatanács tovább folytatja a szakmai egyeztetéseket a szakemberekkel, a filmesekkel, akiknek az aktív részvételére és javaslataira a jövőben is számít. A pályázati kiírások július közepétől érhetők el a tamogatas.mtva.hu honlapon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!