Árkokon átívelő kiállás Gulyás Gábor mellett

2012. december 13. 17:11

Több mint ötven művész és közéleti személyiség, közöttük Fábry Sándor, György Péter, Rockenbauer Zoltán, Tarr Béla és Hörcher Ferenc nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatója, Gulyás Gábor mellett.

2012. december 13. 17:11

„Mi, e nyilatkozat megfogalmazói és aláíró különbözőképpen gondolkodunk a politikáról és a művészetről, sok minden elválaszt bennünket, de mindannyian fontosnak tartjuk, hogy kultúránk nemzeti intézményeiben a magyar művészet esztétikai szempontból kiemelkedő alkotásai jelenjenek meg és a különböző felfogások közötti dialógust hatalmi eszközökkel ne korlátozzák. Gulyás Gábor vezetése alatt a Műcsarnok teljes egészében megfelelt ennek az elvnek” – fogalmaznak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, és a Heti Válasz e heti számában is megjelent nyilatkozat aláírói.

Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője november 26-án mondott le posztjáról. Mint akkor közölte, nem ért egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje 2013 januártól megváltozik. A kormány novemberi határozata szerint a Műcsarnok épületének tulajdonjoga január 1-jétől a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerül, a kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben pedig egyetértési joga lesz az MMA elnökének.

A most közzétett nyilatkozat aláírói hangsúlyozták, hogy a Műcsarnok magas színvonalú, fontos társadalmi és művészeti kérdések mentén rendezett kiállításai érdemi hozzájárulást jelentettek a kortárs magyar kultúrához. „Az igazgató lemondása ezért fájdalmas veszteség, de teljességgel érthető döntés - következetessége példamutató. Szolidárisak vagyunk vele” – zárul a nyilatkozat.

Az aláírók között szerepel többek között drMáriás képzőművész, zenész, író, Fábry Sándor humorista, feLugossy László képzőművész, Gerber Pál képzőművész, Gergye Krisztián táncos, koreográfus, György Péter esztéta, Hajdu Szabolcs filmrendező, Heller Ágnes filozófus, Hörcher Ferenc esztéta, Kemény István költő, Kepes András újságíró, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Schilling Árpád rendező, Szűcs Attila festő, Tarr Béla filmrendező, Térey János költő, író és Vidovszky László zeneszerző. A nyilatkozatot aláírta a Műcsarnok épületének tulajdonjogát 2013. január 1-től átvevő Magyar Művészeti Akadémia több tagja (Ekler Dezső építész, a képzőművész Bukta Imre, Lovas Ilona, Jovián György), valamint a tagságáról frissen lemondott Fehér László festő is.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ezaz
2012. december 14. 02:03
Annyi történik, hogy a fülkeforradalom felfalja a saját gyermekeit. Gulyás már nem eléggé nemzeti, mert vannak önálló gondolata, tehát mennie kell. A szokásos droidkáink meg lelkesen magyarázzák, hogy a fos az tulajdonképpen nem szar.
Vén Csataló
2012. december 13. 20:25
Vicces, hogy most teljesen jó a libsiknek a debrecenből szalajtott filozófus (tehát nem művész!) Gulyás, aki emlékeim szerint egész szép botránnyal, pályáztatás nélkül lett a Műcsarnok igazgatója.
Vén Csataló
2012. december 13. 20:20
Re: "A harmadik, hogy az ITT is megnyilatkozó Fekete egyértelműsítette, hogy a Műcsarnokba politikai szempont alapján kívánják kiválasztani a kiállítandó műveket." Ehhez nem nagyon kell és lehet mást hozzáfűzni, mint hogy hazudsz. Idézd azt a Fekete nyilatkozatot! Szó szerint.
zero
2012. december 13. 19:33
Fekete György árkot temet be és egységesíti a nemzetet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!