Eljárás indult Bayer cikke miatt

2013. április 11. 08:57

A Népszabadság értesülései szerint hatósági eljárást indított Bayer Zsolt Ki ne legyen? című cikke miatt a Médiatanács.

2013. április 11. 08:57

Eljárást indított Bayer Zsolt január 5-i Ki ne legyen? című írása miatt a Médiatanács – értesült a Népszabadság a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodától (NEKI), amely a panaszt tette a hatóságnál. Muhi Erika, a NEKI igazgatója a lapnak elmondta: azért fordultak a hatósághoz, mert véleményük szerint Bayer Zsolt cikke törvénysértő volt. Hozzátette: bár még nem zárult le az eljárás, az mindenképpen üdvözlendő, hogy a vizsgálat elindult.

A lap birtokába került hatósági végzés szerint a médiaalkotmány „vélelmezett megsértése tárgyában” indult eljárás. A jogszabály 17. paragrafusának első két bekezdése ugyanis kimondja, hogy a médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai és nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére és kirekesztésére.

A Médiatanács szerint Bayer írása „feltehetően alkalmas volt a roma kisebbség elleni gyűlöletkeltésre azáltal, hogy a romák jelentés részét állathoz hasonlította, lealacsonyító jelzőkkel illette, bűnözőnek titulálta, valamint alkalmas volt a cigányság kirekesztésére azáltal, hogy többségüket a társadalmi együttélésre, az emberek közti életre alkalmatlan személyként írta le”.

A hatóság szerint a cikkben „a roma kisebbség bűnözésre hajlamos, kriminalizálódott, a társadalmi együttélés normáit elvető, Magyarország törvényeit rutinszerűen sértő csoportként jelent meg, s ez a többségi társadalomban a cigányokkal szemben fennálló negatív sztereotípiák megerősítésére, s ezáltal vélelmezhetően gyűlöletkeltésre tette alkalmassá a kifogásolt médiatartalmat”.

A Népszabadság megkeresésére a Médiatanács csak annyit közölt: folyamatban van az eljárás.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2014. június 23. 15:33
haha ha újabb bal-lib-náci akció a normalitás ellen. Nem lesz ebből semmi mert aki felfogja a szavak értelmét az semmi sértőt nem talál Bayer írásaiban csak az igazság könyörtelenségét
Sebaj Tóbiás
2013. szeptember 16. 17:43
Ez az a Médiatanács amibe a Fidesz ültetett hűséges embereket ? Ez az amiért dacolt a dühödt liberáltakkal, a Júnióval ? És most a Bájer pajtit szívatják ? Gyurcsány meg szabadlábon műanyagbilincs helyett ? Már megint kiderült volna hogy hazudtak ?
dávid
2013. augusztus 24. 22:00
Hazudnak. A cikk nem a cigányokról, hanem A bûnözô cigányokról szólt. És innen kezdve bukik az egész okoskodásuk.
3M..
2013. július 24. 13:47
Bayer Zsolt írása, tökéletesen szemlélteti a mai Magyarországi állapotokat! Kívánatosak az ilyen írások, éberen tartja a Magyart. Bayer kezdi betölteni azt az űrt, amit Csurka István maga után hagyott. Tetszik vagy nem, Csurka a Magyar radikaliznus atyja! Bár munkássága végével sokan nem értenek egyet közülünk, ő sok csatát megvívott, megfáradt, élete végén már csak élni akart. Ezért el nem ítélem. Azt is tudjuk hogy Bayer minket "segghülyéknek" tart. Nem ez számít! Végezze tovább építő munkáját jó egészségben. Mi is tudjuk mi a dolgunk, újra felemelni a Magyart, a legmagasabbra amelyik hely ezt a büszke Nemzetet megilleti. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!