A Mephisto-jelenség

2013. május 27. 20:25

Igaz is, Vidnyánszky. Ő kétségkívül prototípus, aki kurzusművészt csinált magából, pedig azon kevés talpnyalók egyike, akiknek a tehetségük folytán nem volt rá szükségük.

2013. május 27. 20:25
Koltai Tamás

„Igaz is, Vidnyánszky. Ő kétségkívül prototípus, aki kurzusművészt csinált magából, pedig azon kevés talpnyalók egyike, akiknek a tehetségük folytán nem volt rá szükségük. De ő nem művész akart lenni, hanem minden. Ebben különbözik Höfgentől, akinek »csak úgy jött«, Vidnyánszky viszont megküzdött érte, amíg sikerült átvennie a hatalmat a (területileg sajnos a porosznál kisebb) teljes magyar színház fölött, önmagát pedig közben leépítenie.

Ő is alternatív lázadóként, szegénylegényként, a függetlenek szószólójaként érkezett, progresszív eszmékkel. Ma már csak jelmezként viseli a lajbit, kiskondásnak öltözik, de a »közjó« nevében, rendszerszervezőként önmaga és a hatalompárti kiváltságos kaszt hasznát érvényesíti. Öncsalása höfgeni méretű, valószínűleg három és fél évvel ezelőtti nyilatkozatát is kimagyarázná sziklaszilárd etikájáról, amellyel a művészetbe való politikai beavatkozás elleni örök küzdelmét ecsetelte.

Persze Kerényi Imre rajta is túltesz, ő valóságos szuper-Höfgen. Az ő útja a kommunista párttagságtól a komcsizásig, a moszkvai nagy októberi megemlékezésrendezésektől a Charta-tüntetésen mondott beszédben önkéntesen vállalt zsidóságán át a náci bulváríró beemeléséig a nemzeti irodalmi kánonba a megfelelési kényszer egyik országos csúcsa. Annyiban viszont anti-Höfgen, hogy mindez levezethető a rendezői pálya fiaskójából.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2013. május 28. 09:20
Itt meg a Magyar Narancs újságírója fanyalog - kínosan -, hogy Vidnyánszky a Vörösmarty téren jegyet árult - nagy sikerrel! - a nyitó előadásukra. És nem elég, hogy az összes jegy elkelt, de ahogy a Narancs újságírója megállapítja, Vidnyánszkynak minden jegyvásárlóhoz volt egy kedves szava. Ja, és a jegyvásárlók sem balhéztak. Hiába, diktatúra van, ugye 168 óra, ugye MaNcs!? http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/zsugaparti-szolidan-vidnyanszky-beszall-84925
tango47
2013. május 28. 09:11
Megdöbbentő, hogy Koltai ezúttal elfelejtett egy dehonesztáló megjegyzést tenni a Nemzeti Színház épületére! Hiába szenilisedik ő is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!