Gulyás: A migráció az európai liberalizmus halálát jelenti

2018. április 04. 10:23

Komoly kulturális és mentalitásbeli változásra van szüksége Európának, ha meg akar küzdeni a migráció okozta kihívással – derült ki Gulyás Gergely és L. Simon László eszmecseréjéből, amire Douglas Murray borúlátó sikerkönyvének kapcsán került sor.

2018. április 04. 10:23
Czopf Áron
Czopf Áron

Ébresztő Európa!” – ezzel a felütéssel rendeztek beszélgetést Douglas Murray Európa furcsa halála című könyvéről Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője és L. Simon László országgyűlési képviselő részvételével kedden.

A moderátor, Megadja Gábor a könyvet azzal vezette fel, hogy nem sok újdonsággal szolgál a magyar olvasó számára, mégis mind Nyugat-Európában, mind Magyarországon hamar sikerkönyv lett.

Gulyás Gergely szerint az utóbbi oka az lehet, hogy Murray állásfoglalása „önigazolást jelent” a magyarok számára, hiszen a szerző tudományos alapokon, de publicisztikai közérthetőséggel mutatja be a migráció okozta európai válságot, ami üdítő a gyakran leegyszerűsítő kampányszlogenek után. L. Simon László is azzal méltatta a könyvet, hogy „nem a plakátok és a leegyszerűsítő kommunikáció nyelvén”, hanem „történelmi keretrendszerbe ágyazva próbálja fejtegetni az okait Európa jelenlegi válságának”.

Gulyás Gergely meglátása szerint Murray rátapint egy fontos történelmi változásra:

a migrációról folytatott európai vita a klasszikus liberalizmus halálát jelenti a kontinensen.

Míg korábban azt hittük, hogy a szólásszabadság közös európai érték, addig azt látjuk, hogy a kontinens nagy részén nem lehet szabadon vitatkozni a migráció és az iszlám megítéléséről. Az Európában ma zajló politikai diskurzusok arról árulkodnak, hogy „Európában teljes egészében elvált egymástól a jólét és önazonosságtudat”, ami sebezhetővé teszi a kontinens országait: 

A gazdagság az önvédelemre való képesség hiányával párosulva még kifejezetten veszélyes is, hiszen ez az, ami vonzóvá teszi Európát mindazok számára, akik a saját kultúrájukhoz ragaszkodva szeretnének itt új hazát teremteni” – jelentette ki Gulyás, egyértelművé téve azt is, hogy a szerzőhöz hasonlóan a politikai iszlámot is ebből a szempontból ítéli meg.

L. Simon László elismerte, hogy Murray kifejezetten pesszimista jövőképet fest az olvasó elé, de hangsúlyozta: nem szabad lemondani Nyugat-Európáról, mert „nagyon nehéz szigetként megmaradni Európában”. Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy „ha Németország térdre kényszerül, akkor előbb-utóbb mi is térdre fogunk kényszerülni”. Ezért „számunkra nem csak Magyarország fontos, hanem egész Európa megmaradása alapvető létkérdés.

A kultúra szerepe

Megadja Gábor felhívta a figyelmet Murray ateizmusára, ami különösen érdekessé teszi a szerző keresztény európai kultúra melletti kiállását. L. Simon erre a maga részéről leszögezte, hogy szerinte a kereszténységről, „mint az életünket összefogó keretrendszerről” van értelme beszélni a politikában,

a kereszténység ugyanis nem „csak” vallás, hanem az életünk kulturális és erkölcsi kontextusát is adja,

ezért „ezt nem cserélhetjük le másra” – fogalmazott.

Gulyás Gergelynek erről a felvetésről Antall József szavai jutottak eszébe, miszerint „Európában még az ateista is keresztény”, vagyis az emberi méltóságról, a férfi és nő egyenjogúságáról alkotott felfogásunk és az egész kultúránk a kereszténységben gyökerezik, „e tekintetben a magyar alkotmány preambulumának az a megfogalmazása, hogy »elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét«, vitán felül álló ténymegállapítás, nem pedig hitbeli kategória”.

L. Simon László Murray gondolatait visszhangozva felhívta a figyelmet arra, hogy a kortárs európai művészet minden jel szerint lemondott a nagy történetek elbeszéléséről, pedig igazán csak most „kellenének a nagy európai meg nagy magyar regények, képzőművészeti alkotások, a hitünket visszaadó, a lelkünket megérintő az érzéseinket felkorbácsoló a lelkiismeretünket fölrázó nagy filmek”; és olyan új, „monumentális művek”, amik a kulturális értékeinket közvetítik.

A megújuláshoz a művészet terén is „változás kell, hogy bekövetkezzen”, egyébként „a mi filmtámogatási rendszerünkben is” – fűzte hozzá, majd azzal zárta eszmefuttatását, hogy Murray pesszimizmusán túl kell lépnünk, mert addig „semmi sincs veszve”, amíg van lehetőségünk dönteni a sorsunkról.

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. április 04. 20:52
A jelen rezsim szinte teljesen átvette a szocialista-kommunista rendszerek magatartását, csak a körülmények változtak meg. Önmagát túlhaladta ez a konstrukció. Eljön az idő, amikor olyan szégyen lesz a FideszKDNP pecsét, mint a rákosista vagy a kádárista billog. A baj az, hogy Magyarországnak mindig nagyon hosszú ideig tartott minden tanulóideje. Akkor III/III, most meg a Kubatov-lista. Most is MINDENKIT, AKI SZÁMÍT, DE MÉG AKI NEM SZÁMÍT, AZT IS MEGFIGYELNEK és listában rögzítik a megfigyelteket.
noMores
2018. április 04. 18:22
De hát miért baj ez nektek? Nem ti építitek az illiberális kánaánt, hülyegyerek?
kalhana
2018. április 04. 14:35
Én vinnék egy csokor ibolyát a liberalizmus sírjára. Ennyit igazán megérdemel.
Kossava
2018. április 04. 13:27
Azért nem kicsit vicces,. a szánalmas verzióból ám amikor állítólagos konzervatív, népnemzeti sutyerákok aggódnak a liberalizmusért :) Ezt a keresztényi férfi-nő dolgot is mellőzni kéne, egy erősen férfi soviniszta, a nő "szülőgépkussoljonakonyhabánahelye" elveket valló társadalomban. "Vicces" amikor a megélhetési pártkurva politikus egy szellemi totálhomállyal elmélkedik, aki már pártkurvának is gyenge volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!