Krakkóban szobrot állítottak Teleki Pálnak

2020. november 05. 13:51

Az életnagyságú szobrot Stefan Dousa neves krakkói szobrász készítette.

2020. november 05. 13:51
null

Szobrot állítottak Krakkó központjában Teleki Pálnak, és ehhez kapcsolódóan köztéri kiállítás is nyílik az egykori magyar miniszterelnök Lengyelországhoz fűződő viszonyáról – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) krakkói részlege.

Az életnagyságú szobrot Stefan Dousa neves krakkói szobrász készítette, létesítését az e célból alakult krakkói polgári bizottság kezdeményezte több helyi szervezet hozzájárulásával, a Kis-lengyelországi vajdasági hivatal pénzügyi támogatásával. A vajdasági könyvtár közelében szerdán felállított szobor ünnepélyes avatását eredetileg jövő hét elejére tervezték, a november 11-i lengyel függetlenség napi megemlékezések részeként – olvasható az IPN holnapján. A járványügyi helyzet miatt azonban a ceremóniát későbbre halasztják.

November 5. és 24. között viszont a vajdasági könyvtár előterében a krakkói IPN szervezésében megtekinthető lesz a Teleki Pál és Lengyelország című köztéri kiállítás, melyet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Csongrád Megyei Levéltár készítettek.    Az IPN közleménye szerint Lengyelország hálás Teleki Pálnak a magyar kormány által 1920-ban, a lengyel-bolsevik háború idején továbbított lőszerszállítmányokért. Második miniszterelnöki hivatali időszaka során, 1939 nyarán pedig Teleki elutasította Hitler felkérését a magyar részvételre a Lengyelország elleni fegyveres agresszióban – írták. Lengyelország 1939. szeptemberi német és szovjet megtámadása után pedig Telekinek köszönhetően Magyarország lengyel katonai és civil menekülteket fogadott be - olvasható a közleményben. Felidézik azt is, hogy 2001-ben Telekinek Lengyelországban post mortem az egyik legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített parancsnoki keresztjét adományozták.

(MTI)

(Fotó: ipn.gov.pl)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Énekes Vazul
2020. november 06. 00:43
Magyarországon is megérdemelne már egy szobrot. Az életét adta Magyarországért, akár öngyilkos lett, akár merénylet áldozata. Ha a történelmet nem egy szűk kisebbség véleménydiktatúrájának megfelelően tanítanánk, akkor már régen méltó helyre került volna a magyar történetírásban. Az a kultúrharc, amit az ő vezetésével is vívtak sajnos elveszni látszik. Valóságos politikai lángelme volt, aki már 1940-41-ben a német sikerek idején is tudta, hogy a németek elveszítik majd a háborút. Vajon Lengyelországban is lesznek tiltakozók, leöntik majd a szobrot vörös festékkel, vagy meggyalázzák majd egy horogkereszttel? Mert nálunk biztosan ez lenne.
Takita
2020. november 05. 16:27
Teleki Pál a XX.század egyik legnagyobb magyar politikusa. Óriási érdeme,hogy a nagyhatalmak szoritásában meg tudta örizni '..e lángoktól ölelt kis ország"(Radnóti) függetlenségét. Ha kellett,mert és tudott nemet mondania magát (okkal) Európa urának tekintő Hitlernek is Nevéhez fűződik a vértelen ország-gyarapitás 1938-1940-ben. Ideje volna tisztázni őt a ráhárított vádak alól. Ez lehetővé tenné, hogy méltó helyet kapjon történelmünk nagyjai között.
polnemkor
2020. november 05. 14:01
Nagyon szép gesztus. (A szobor arca, legalábbis ebből a szögből fényképezve, nem igazán előnyösre sikerült, kár, ha úgy van.)
Knerten
2020. november 05. 14:01
Isten áldja és óvja Lengyelországot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!