Nemzetközi filmstúdió épülhet Budakalászon

2021. június 29. 07:35

A Disney, a Netflix és a Marvel is érdeklődést mutat a tervezett stúdió iránt.

2021. június 29. 07:35
null

Nemzetközi filmstúdió épülhet Budakalászon, amennyiben a település képviselő-testülete átminősíti a beruházásra kinézett területet ­– számolt be a Napi.hu. A Pest megyei település mellett található 26 hektáros szántón a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Zrt. valósítaná meg a beruházást.

A város honlapján elérhető beruházási tájékoztató szerint a Market Asset Managemenet 100-120 millió forint kompenzációt ajánlott fel (pénzben, vagy beruházásban), amennyiben  Budakalász képviselő-testülete építési jogokkal ruházza fel a jelenlegi szántóterületet.

Megnövekedett adóbevételek kontra városkép

A tervek szerint két, 2500 négyzetméteres épületegyüttest építenének, 4-4 stúdióval és kiszolgáló épületekkel. A beruházó szerint az épületkomplexum külterületen épülne és véderdővel vennék körül, így nem lenne szerves része a városnak. Úgy vélik, hogy ugyan növekedne a közforgalom, de ez nem okozna forgalmi dugókat, mivel a forgatás általában 14-16 órán át tartana, kora reggeltől késő estig, azaz mindig a csúcsforgalmi idő előtt vagy után.

Amennyiben a beruházás megvalósulna, úgy a városban éves szinten körülbelül 200 millió forinttal nőne az adóbevétel, amellyel megduplázódna a város beruházásokra fordítható saját forrásainak összege. Ehhez pedig még nincs hozzáadva a filmes produkciók iparűzési adója, amelyből szintén részesülne a város.

Már érdeklődnek az amerikaiak

A felépítendő stúdióban elsősorban amerikai filmeket gyártanának, amerikai partnerekkel. A Napi.hu értesülései szerint már a Disney, a Netflix és a Marvel producerei is érdeklődést mutatnak a tervezett stúdiókomplexum iránt. Azonban a tervek szerint nem csak filmgyártás, hanem a filmiparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlana Budakalászon.

Péterffy Gábor, a budakalászi polgármester kabinetfőnöke a Napi.hu-nak elmondta, hogy a koncepciótervről és a készülő telepítési tanulmánytervről néhány napon belül kikérik a budakalászi lakososok véleményét. Ennek ismeretében fog majd megszületni a döntés a beruházásról, várhatóan júliusban.

Nyitókép: YouTube

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fenrir
2021. június 30. 16:21
Mintha párhuzamos dimenziók lennének, a minap még az volt az Indexen, hogy a nyugati filmkészítők elhagyják Magyarországot.
röviden
2021. június 29. 20:33
Nálunk fogják gyártani a mérget?
Highlander07
2021. június 29. 19:32
Nagyszerű. Még egy olyan komplexum, ahol megint a külföldiek jönnek ide adómegfontolásból "forgatni" a tucatgyártott, üres, reklámmenedzserek által "megcsinált" nézhetetlen vacakjaikat (a disney már garancia erre, amivé tették...), a magyar sajtóban meg majd megy a propaganda, hogy milyen jól megy a magyar filmgyártás! Nos, ez se nem magyar, se nem filmgyártás, hanem sorozatgyártott szalagmunka, mint a bóvlikat gyártó gyárban!
Ben Jeremiah
2021. június 29. 13:09
Remélem, hogy megmondják: lehet stúdió, de buzis filmet itt nem forgathatnak. Ha annyira kell a stúdió, belemennek, ha meg csak provokálni akartak akkor meg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!