A szlovák pénzből fideszező és magyarozó Reisz Gábor azon sajnálkozik, hogy kettészakad a magyar társadalom

2023. szeptember 27. 11:22

A filmes szerint idehaza „tabuvá vált” kimondani a politikusok nevét egy-egy filmben.

2023. szeptember 27. 11:22

Reisz Gábor a Magyarázat mindenre című filmjével idén elnyerte a legjobb filmnek járó díjat a velencei filmfesztiválon. A filmes az RTL-nek többek között arról nyilatkozott, hogy a Nemzeti Filmintézet nem támogatta harmadik nagyjátékfilmjének elkészítését. Továbbá kijelentette, hogy „zavarosnak véli a magyar filmes rendszert és megosztottnak találja az egész filmes szakmát Magyarországon”.

(Ugyanakkor, ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a kormánykritikus film elkészítését az AVF-Szlovák Audiovizuális Alap támogatta – szerk.)

Ezután azzal folytatta, hogy annak ellenére, hogy kettészakadtnak véli a magyar filmipart úgy véli, sok szempontból érthető, ha valaki mégis „bevállalja” ennek terheit.

Reisz kritizálta a filmipar pályáztatási rendszerét is. Mint fogalmazott, „amíg ez így néz ki, én nem akarok pályázni”.

Ezt is ajánljuk a témában

Véleménye szerint nagyon rossz rendszert tart fenn Magyarország, ugyanis „semmi nincsen papírra vetve annak ellenére, hogy rengeteg filmes szakszervezet van”.

A rendező szerint mindenegyes új alkotás előkészítésekor és pályáztatásakor „a nulláról kell kezdeni”, és a döntőbizottság „hangulatától” függ, hogy ki kaphat támogatást és ki nem.

Az interjúban arra is kitért, hogy az amerikai, a francia vagy az olasz filmekben nem csinálnak abból problémát, ha kimondják egy-egy politikus nevét, „míg nálunk ez tabuvá vált, ami szerintem rossz irány, 

nagyon is érezhető ez a fajta elfojtás a magyar társadalmon”

 – hangsúlyozta Reisz Gábor.

Reisz Gábor nyilatkozatát alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fekvőrendőr
2023. szeptember 29. 22:43
Sajnos igaza van.
Skywalker_bp
2023. szeptember 28. 08:29
A Mandiner pedig -ez a magát konzervatívnak hazudó- bűnbakgyártó portán azzal a címmel hozza le Reisz Gábort, hogy “magyarozik”. 👍 Mehettek gyónni
Skywalker_bp
2023. szeptember 28. 08:26
Megint tanulságos végigszaladni a kommenteken. Senki nem beszél a filmrôl. De a “szar”, “szaros fajtátok”, balfasz”, “reiszol” nincs értelme folytatni, gyakran sorjázik. És a nagy tételmondat. Ami legalább 200 éve mérgezi ennek a szerencsétlen országnak az életét: hogy aki nem úgy gondolja/látja a világot, mint az itt gyalázkodók, az nem magyar. Hát pont errôl csinált filmet Reisz Gábor. És jól tette. És erre nem kapott pénzt itthon.
pollip
2023. szeptember 27. 19:46
Nem furcsa a szeme?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!