Egyre trendibb karácsonykor is útra kelni – tegyünk élményt a fa alá

2023. december 05. 14:08

Hófödte csúcsok vagy olasz tengerpart? Két ünnep között vagy szilveszterkor még belefér!

2023. december 05. 14:08

Chris Rea népszerű dala arról szól, hogy a legtöbben szenteste és karácsony előtt hazavezetünk vagy hazautazunk. Azonban úgy tűnik, jócskán akadnak idehaza is olyan párok, családok, akik az ünnepekkor, a két ünnep között és szilveszterkor is szervezett utazásokon vesznek részt. Sőt, egyre trendibb vidéken vagy szállodában ünnepelni!

Ezt igazolja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) november végén kiadott közleménye is, melyből kiderült, hogy november első felében országos viszonylatban mintegy 15 százalékkal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavalyhoz képest.

Emellett a foglaltság is emelkedett. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai az év utolsó heteire is növekedést prognosztizálnak. A számok azt mutatják, hogy novemberre 4,5 százalékkal, decemberre pedig 3,6 százalékkal magasabb az előfoglalások száma, mint egy éve ilyenkor. A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a szálláshelyek a 2022-es 3,9 millióhoz képest több mint 4 millió vendégéjszakát regisztráltak az NTAK-ban. Az utazók ezek többségét vidéken fogják tölteni, míg a külföldiek kétharmada a fővárosban foglalt szállást.

Továbbra is felkapottak az adventi vásárok és a fürdővárosok

Az adatok alapján Budapest mellett Bük-Sárvár, valamint Hévíz térségek kerülhetnek a leglátogatottabb desztinációk közé. Ami pedig a külföldiek foglalásis kedvét illeti,

a november-decemberi időszakra Csehországból érkezett a legtöbb, 23 ezer előfoglalás.

A spanyol vendégek körében is hasonlóan népszerű Magyarország, közülük 22,5 ezren jelentkeztek be előre magyar szálláshelyekre, és várhatóan az osztrák és az olasz turisták száma is 20 ezer körül alakul majd.

A Magyar Turisztikai Ügynökség arra is rámutatott, hogy az előfoglalási adatok alapján 2023 hátralévő részében a kikapcsolódni vágyók mintegy háromnegyede szállodákban pihen majd. Minden harmadik foglalás során 2 éjszakára vesznek ki szállást, minden negyediknél pedig több mint 3 éjszakát maradnak a vendégek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Adventi bevásárlás, lovasszán vagy casinó? Év végén is megoldható! 

Ha netán most kaptunk kedvet ahhoz, hogy advent előttünk álló heteiben vagy esetleg a két ünnep között útra keljünk, még mindig nem vagyunk elkésve a foglalással. Több utazási iroda és kedvezményes ajánlatokat értékesítő oldal is kínál még akár egynapos utazásokat is mind belföldre, mind külföldre. 

Népszerű úticélnak számít az év ezen időszakában az ausztiai Semmering vagy Mariazell. De némi „kutatómunkával” zágrábi, montenegrói vagy hallstatti útra is rábukkanhatunk. 

Az örök kedvencről, a bécsi adventi vásárról és a schönbrunni kastélyról pedig még nem is ejtettünk szót. Egy egynapos bécsi kiruccanást akár 15 ezer forint alatti összegből is kihozhatunk. De akár Lengyelországot vagy Horvátországot is megjárhatjuk 20 ezer forint alatt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ha azonban egy hosszú hétvégére szeretnénk kirucanni bármely környező országba, akkor sem kell feltétlen mélyen a zsebünkbe nyúlni. Egy háromnapos, két éjszakás dél-lengyelországi utat, amelyben például Krakkó mellett benne van a wieliczkai sóbánya és a téli mesevilágot megidőző Zakopane meglátogatása is, 70 és 80 ezer forint körül már megvalósíthatunk. Ebben természetesen nincs benne az ebéd, a vacsora vagy a különböző múzeumbelépők vagy a lovasszánozás ára. De a költőpénzzel együtt még így is bőven 150 ezer forint alatt maradhatunk. 

De itthoni adventi kirándulásokból sincs hiány. Még mindig kedvelt úticél ilyenkor a Balaton, Pécs és környéke vagy akár Pannonhalma is. 

De ha úgy hozza kedvünk, hogy nem idehaza szeretnénk az újévi pezsgőt pukkantani, még találni kedvezményes last minute ajánlatot például Nizzába és Velencébe, sőt Monacóba is. Egy ugyancsak három éjszakás riviérai kaland is simán megúszható akár 70 ezer forint alatt.

Bár a hosszabb utakat érdemes előre lefoglalni, még az utolsó pillanatokban is lehet szerencsénk, mert sokszor egy vagy két hely felszabadul lemondás miatt. Érdemes tehát résen lenni! Feledhetetlen élményekkel is gazdagodhatunk, ha lecsapunk egy úgymond „lepattanó” ajánlatra!

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Olichel

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!