Választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet

2023. december 22. 16:22

Vicc az egészben az, hogy a hagyományos magyar oktatásnak része volt a művészettörténet oktatás, nem is véletlenül.

2023. december 22. 16:22
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Mai hír, hogy jövőre már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet, mint önálló tárgy, és érettségizni sem lehet majd belőle. A Magyar Tudományos Akadémia közleményben tiltakozik, jogosan.

Az egész egy megmagyarázhatatlan, bődületes badarság. Közhelyszerű állítás az, hogy vizuálisan túlszaturált korban élünk. A mai fiataloknak annyi vizuális ingerrel kell megküzdeni, mint korábban szinte soha, aki ezek után a művészettörténetet feleslegesnek tartja, nem igazán tudja felmérni hol és mikor él.

Ráadásul teszi ezt egy olyan kormány, amely az európai zsidó-keresztény hagyományok büszke védelmezőjének tartja magát. A hagyományunk egy jelentős része képzőművészet, zene, építészet nem tett még rosszat élő embernek, ha megtudta mondani kicsoda Ferenczy István. Amúgy a vicc az egészben az, hogy a hagyományos magyar oktatásnak része volt a művészettörténet oktatás, nem is véletlenül. Ezért ez a lépés rombolja a magyar hagyományokat.

Csák János a miniszteri meghallgatásán azt mondta, hogy a kultúrpolitika azért is fontos, mert a kultúra GDP-t termel. Tehát, hogy nem. Vannak igenis nem pénzre váltható értékek. Tudom, hogy nem készít fel senkit a munkaerőpiacra, ha tud két mondatot a Magányos Cédrusról, de attól még fontos. A kultúra nem azért fontos, mert termel GDP-t, hanem azért, mert azért termelünk GDP-t, hogy közösen kultúrát hozzunk létre, és kulturális közösség legyünk.”

Nyitókép:  MTI/Illyés Tibor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaszandra-2
2024. január 15. 21:31
Volt mint tantárgy a lányom azt akarta választani érettségi tantárgynak, nem hagyták, mondván nincs vizsgáztató tanár. Ez 9 évvel ezelőtt volt így.
Jose
2023. december 24. 15:39
Nem tudtam, hogy volt művészettörténet tantárgy. Nem figyeltem 12 évig? Inkább úgy van, hogy nem volt.
galancza-2
2023. december 24. 10:46
A történelem, irodalom, rajz, vizuális nevelés tantárgyakon belül lesz bőven művészettörténet. Most is csak a szokásos aljas balos-ballikos hazug vonyítás megy.
billysparks
2023. december 24. 08:36
Teljesen igaza van a srácnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!