Nos, ha a kormányoldal Budapest visszavételére készül, akkor lassan jó lenne látni a programmal rendelkező ellenjelöltet

2024. január 04. 11:53

Kabaré a Lánchídnál, csúfos kudarc a Blahán, fojtogató kocsifóbia – az a helyzet, hogy Budapest haldoklik.

2024. január 04. 11:53
null
Constantinovits Milán

Az új év számos, várható közéleti történése közül hazánkban kiemelt jelentőséggel bírnak a közelgő választások. Kísérletet tehetünk rá, hogy a brüsszeli pástra a legrátermettebb politikusainkat delegáljuk, és döntünk a szűkebb pátriánk vezetőiről is. Utóbbi esetében számos izgalmas csatatérrel számolhatunk, köztük Budapesttel.

Az egykor ékes székesfőváros irányítása nem csupán másfél millió ember mindennapjait határozza meg, jelentősége szimbolikus is. Állam az államban. És ahogy a történelem megtanította, kormányzása csak Magyarország kormányzásával szimbiózisban lehet sikeres. 

A főváros és az országvezetés egyensúlya nélkül nincs fejlődés, nincs előrelépés.

Az utóbbi évek pedig azt is megmutatták, hogy a kiszorítósdi, az elkeseredett bozótharc, a kicsinyes politikai játszma egyre mélyebbre süllyeszti a budapesti polgárok életminőségét. Meggyőződésem, hogy Budapest többet érdemel a jelenlegi várospolitikánál. Hogy miért is? Öt, városlakói empírián alapuló érvet hadd hozzak fel.

Ezt is ajánljuk a témában

1) Kerékpárral büntetett városlakók – A körút erőltetett kerékpársávosítása folytán a város közlekedési szempontból élhetetlenné vált. Budapest ütőerét folyamatos dugók torlaszolják el, és ezen a villamos telítettsége sem segít. A kerékpársáv kihasználtsága teljesen hektikus, viszont az autóval közlekedőknek télen és nyáron is masszív szívás A-ból B-be eljutni.

A városvezetés autófób auto-kráciája pedig egy ökofundamentalista kisebbség társadalommérnökösködő utópiáját sugallja, amit rákényszerít a többségre. Valós konzultáció, józan tervezés és önreflexió nélkül.

2) Köztisztátlanság uralta utcák Egy városvezetés lelkülete, gondossága, igényessége a közterek állapotán tükröződik. És épp ez Budapest legszembetűnőbb változása az elmúlt öt évben. 

Az elszállítatlan szeméthegyek, a szennyárban uszó aluljárók és a túlfolyó kukák fővárosa lettünk.

3) A biztonságérzet radikális romlása A köztisztaság hiánya mellett a városlakók mindennapi életét leginkább a szubjektív biztonságérzet befolyásolja. E téren pedig a tapasztalatok alapján a Tarlós-féle városirányításhoz képest jelentős visszaesés következett be.

A négyes-hatos villamos, a Nyugati pályaudvar aluljárója vagy a belkerületek konszolidált állapota már a múlté, a közterület-felügyelet és a rendőrség árnyékká vált, az utca pedig újra sokak kényszerű lakóhelyeként szolgál.

4) A Blaha Lujza tér bukása A Karácsony-féle városvezetés kevés megújító, építő tevékenységének zászlóshajója az egyik legforgalmasabb közterület, a Balha Lujza tér újraálmodása lett volna. A látványprojekt azonban csúfos kudarca fulladt: a felújított tér zöldet nyomokban tartalmaz, mellékhelyiségébe máris hívatlan lakók költöztek, a teret pedig visszafoglalták azok az elemek, akik miatt évek óta extrém kalandtúra volt a blaházás.

5) A felelős gondolkodás hiánya Egy székesfőváros irányítása, Közép-Európa kulturális-gazdasági központjának kormányzása felelősséget igényel. Összhangot a városlakók igényeivel, figyelembe véve az átutazók és az idegenforgalom szempontjait is. A Pesti úti idősotthon ügye, a Lánchíd körüli burleszk vagy az autósok mindennapjainak megkeserítése azt mutatja, hogy a

Budapest kormányzásával járó történelmi felelősséget a jelenlegi városvezetés nem érzékeli.

Váltás, változás természetesen csak idejekorán felépített, szakmailag felkészült, komolyan vehető alternatíva esetében lehetséges. Így amennyiben a kormányoldal visszavenné a fővárost, igencsak időszerű volna látni a programmal rendelkező ellenjelöltet. Különben Budapest agóniája borítékolhatóan folytatódni fog.

(Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán)

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Budai Katalin
2024. január 08. 23:45
Kedves Fórumtársak! Korábban volt olyan lehetőség, hogy egyes Fórumtársak hozzászólásait összegyűjtve meg lehetett nézni. Létezik még ilyen lehetőség? Hol és hogyan?
Tommaso
2024. január 05. 19:32
LELEPLEZTEM !!! omega az Ellenzék (eddig titkos) ügynöke, Tarlós inditását javasolja. Azét a Tarlósét, akit KariGeri egyszer már csúnyán elvert, miután Tarlós GYÁVAN MEGFUTAMODOTT a nyilt TV- vita elől. Sokan röhögnek rajta, ha eszükbe jut a látvány, amit Tarlós a tőle 30 centie álló fülébe hangszórón keresztül orditozik.
Tommaso
2024. január 05. 19:27
30 alatti magyarok el sem hiszik, de a FIDESZ-nek valamikor régen nem csak negativ kampánya volt. Ezzel a MŰBALHÉVAL a FIDESZ-rezsim egyetlen célja az ellenzéki városvezetés lejáratása. Hiszen hatalmas bukás előtt állnak Orbánék, még jelöltjük sincs a posztra.
Ildi65
2024. január 05. 08:56
Programmal rendelkező kormánypárti jelölt???? Látott már valaki a kormány oldalon jelölttől programot???? De ha esetleg valamit ígért is, mint pl. Gödön az elvileg független Kammarer Zoltán, akkor látott valaki olyat, hogy be is tartotta. Gödön is csak a programok mennek, de amit ígért, hogy lesznek mérő kutak, mérik a levelgő szennyezést, na hát ezekből semmi nem valósul meg. De természetesen sok idős elájul tőle, mert kaptak Karácsonyra ajándék csomagot. És hát a jövő, a természetvédelem az kit érdekel? Elég egy kis csomag és már odáig is van mindenki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!