Ma kétszer annyi roma dolgozik, mint tíz évvel ezelőtt

2024. április 12. 22:40

Megnyílt az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására és mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja. Nagy Márton a kiskunhalasi intézmény átadásán kiemelte: kétszer annyi cigány dolgozik ma, mint tíz évvel ezelőtt, a kormány pedig a jövőben is külön programokkal támogatja a roma társadalmat.

2024. április 12. 22:40

Nyitókép: 123rf.com

A kormány célja 2010 óta az, hogy mindenki érzékelje a magyar gazdaság teljesítményét, vagyis ne csak a nagyvállalkozások, hanem az egyéni vállalkozók és a családok is. A növekedés újraindítása a gazdaság átmeneti megtorpanását követően már folyamatban van – hangsúlyozta Nagy Márton pénteken Kiskunhalason, az első roma vállalkozásfejlesztési központ átadásán. A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, 

a központ egy tizenhárom éves sztori. Az, hogy részese lehetek annak, amivel egy álom teljesül, azt külön köszönöm. Ha kell pénz, tanácsadás, vagy tudás, én azt fogom küldeni.

Nagy Márton felidézte: az Orbán-kormány máshogy gondolkodik, mint elődei, az egyén helyett a családok, a külföld helyett magyarok és a segély helyett munkát elvét követi regnálása óta.

Mi nem segélyt adunk, hanem állást és a felemelkedés lehetőségét kínáljuk 

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Szerinte a kormány három területen is komoly eredményt ért el a foglalkoztatásban:

  • teljes foglalkoztatottság: aki akar dolgozni, az ma már gond nélkül el tud helyezkedni Magyarországon. 

A roma társadalomban ennek köszönhetően 2013-hoz képest 2021-re közel kétszeresére, 26-ról 46 százalékra nőtt a foglalkoztatottság. A kormány további programokkal a jövőben is támogatja a cigányságot és a vidék fejlesztését.

  • a szakképzés és a felnőttképzés támogatása a kormány számára kiemelt feladat. Ma már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jelenti a problémát, ezért kulcsfontosságú az aktivitás növelése.
  • a minták és a hősök szerepe: a cigány társadalom számára is mintaként szolgálnak az ilyen kezdeményezések. Épp ezért több hasonló fejlesztésre van szükség.

A munkanélküliek aránya emelkedik, de ez mindössze annak tudható be, hogy olyanok is belépnek a munkaerőpiacra, akik eddig nem voltak jelen. Éppen ezért az emelkedés átmeneti és nem jelentős, amelyet alátámasztanak a kedvező folyamatok:

  • minden korosztályban csökken az inaktivitás, vagyis azoknak a száma, akik nem dolgoznak, de állást sem keresnek,
  • évek óta folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma,
  • kedvező átrendeződés tapasztalható a munkaerőpiacon: 50 ezer ember hagyta el az állami szférát és helyezkedett el a versenyszférában.
     

Nagy Márton szerint mindenkinek meg kell mérettetnie magát a vállalati szférában, ez a munkaerőpiac jövője. Kitért arra is, hogy demográfiai okok miatt csökken a munkaképes korú lakosság, ezért mobilizálni kell a tartalékokat. Ennek egyik legfontosabb alapja a szakképzés megerősítése. Ennek hiányéban valóssá válik az a veszély, hogy a képzetlen hazai munkaerőt kiszorítják a vendégmunkások, ami nem célja a kormánynak.

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­­ ­­l­­á­­­n­y­­o­­­k­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
alexandrosz-2
2024. április 24. 05:55
Nem roma. Cigány. Magyarul egészen biztosan.
Valodi
2024. április 14. 00:39
B_kanya 12:47 "100 év múlva, ha globális szinten is elfogynak az ipari társadalom fenntartásához szükséges erőforrások HA De a balf444$$z náciknak a matematika nem erőssége." "Ha".... höhöhö - de Téged idézve HAHAHA! „Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben” „Korrekt számítás szerint 2050 körül jöhet az emberiség totális összeomlása” "Magyarországon évente 80-110 millió köbméter talajt veszítünk el" "Döbbenetesen lecsökkent az élelmiszernövényeink tápanyagtartalma, mióta nagyüzemi mezőgazdaságban állítják elő azokat a kizsigerelt talajokból. Ehhez elég volt csupán néhány évtized." "A legmagasabb helyről érkezett figyelmeztetés: a világ a káosz korszakába lépett" "Az apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre" "Az ember vége, a természet esélye. Helyünk a földi ökoszisztémában" Az 1964-es általános iskolai kötelező bogárgyűjteményemért ma talán még börtönt is kapnék védett állatok meggyilkolásáért!
Valodi
2024. április 14. 00:28
B_kanya 12:44 "Az MSZP pártalapítványa 180 ezer forintot fizetett ki arra, hogy Ángyán József ... fideszes államtitkár... előadást tartson Pécsett" - höhöhö ... azért ennyire hülyének nem néztél ki! Pedig de .... "Tényleg családi feszültséget okozott egy önnel készült 2014-es interjúnk? Csak a címe: „Ángyán: A feleségem szerint negyvenéves Kádár-korszak jön”. Amikor megláttam, fogtam a fejem, hogy mit szól majd ehhez a párom. Nem akartam én politikai aktort csinálni belőle. Szerencsére megbocsátott, a kommenteken pedig jót nevettünk. Tényszerű volt az a cím, hiszen a cikkben az Orbán-rendszer tartósságát firtatva ön így fogalmazott: „A feleségem például azt mondja, most ismét egy újabb olyan negyven év következik, mint a Kádár-korszak. De én optimistább vagyok. Nem működtethető a végtelenségig egy ilyen korrupt, velejéig romlott rendszer.” Azóta hat év telt el, s az Orbán-rendszer köszöni, virul. No, mi a tanulság? Mi lenne? Az, hogy a végén általában a feleségemnek lesz igaza."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!