Hét film versenyez a Hullámtörők-díjért

2012. április 10. 13:09
Hét film versenyez a pénteken kezdődő és április 21-ig tartó budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb alkotásnak járó Hullámtörők-díjért a szervezők hétfői közlése szerint. A vetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kino és a Toldi mozikban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és az A38 hajón lesznek.

A 19. seregszemle versenyprogramjában brazil, francia, svéd, amerikai, norvég, szerb, valamint egy német-osztrák alkotás szerepel. A Titanic Filmfesztivál versenyszekciója most is újító szándékú, merész, és sokszor formabontó alkotásokra épül – emelték ki közleményükben a szervezők, hozzátéve hogy a Hullámtörők-díjra esélyes művek a világ filmtermésének legújabb, eddig csak kevés helyen bemutatott darabjai. Jamie Heinrich amerikai rendező Hol volt, hol nem című, pár ezer dollárból készített, úgynevezett micro-budget filmjének titanicos vetítése nemzetközi premier.

A Brazíliát képviselő, de japán szereplőkkel forgatott Mocskos szívek című történelmi drámája – Vincente Amorim munkája – európai bemutató, míg Julian Roman Pölsler műve, A fal közvetlenül a Berlinale után érkezik Budapestre. Botrányosnak ítélt témát, a tiniszexualitást járja körül a szerb Klip, amelynek rendezője Maja Milos. Az alkotás díjat nyert a rangos rotterdami filmfesztiválon, s a holland seregszemléről kerül rögtön vászonra a Titanicon. Valérie Massadian francia rendező Nana drámája sem fordult meg még sok helyen. Zajos fesztiválsiker volt viszont a gyerekszereplőkkel készült, a társadalmi, faji és egyéb sztereotípiákat a fejükre állító svéd Play, Ruben Östlund munkája, valamint az Oslo, augusztus című munka, a rendkívül tehetséges fiatal, Joachim Trier második rendezése.

A filmeket háromtagú nemzetközi zsűri – Kocsis Ágnes rendező, Muhi András producer és Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója – bírálja el, de a közönség is szavazhat kedvenceire. Az idei fesztiválra 29 országból érkeznek alkotások, az érdeklődők 57 egészestés filmből – közte hét dokumentumfilmből és nyolc zenés-dokumentumfilmből –, valamint hat kisfilmből válogathatnak. A kisfilmek kísérőfilmként szerepelnek a kínálatban. A filmeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kino és a Toldi mozikban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és az A38 hajón vetítik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában