Elhunyt Amos Vogel

2012. április 26. 12:43
Elhunyt Amos Vogel, a modern amerikai filmművészet egyik vezéralakja, a New York Filmfesztivál társalapítója - jelentette be szerdán a New York-i Lincoln Center Filmtársasága.

A Bécsből származó Amos Vogel (akinek eredeti neve Amos Vogelbaum volt) 91 esztendős korában kedden hunyt el New York-i otthonában. Vogel 1947-ben alapította meg Manhattanben feleségével, Maricával a Cinema 16 avantgárd filmklubot azzal a céllal, hogy a közönség „olyan filmeket láthasson, amelyeket máshol nem lehet”. A következő 16 évben May Daren, Stan Barkhage, Bruce Conner, Kenneth Anger, Brian De Palma, Roman Polanski, Alain Resanis, Jacque Rivette, Carlos Saura, Francois Truffaut, Agnes Varda és számos más kiemelkedő filmes alkotó munkáit mutatta be a filmklubban, amelynek fénykorában hatezer tagja volt - emlékeztetett a The Hollywood Reporter online cikke (THR.com).

 
Ha az amerikai filmkultúra eredetét kutatjuk, nem kell messzebbre mennünk Amos Vogelnél” - méltatta jelentőségét Martin Scorsese, aki kiemelte, hogy nemcsak a filmek előtt nyitott meg minden utat a közönséghez, hanem számos fiatal filmes is támogatóra talált benne. Vogel a New York-i cenzúrával is megvívta a maga harcait annak idején, hogy a metropolisz közönségéhez eljuthassanak a filmművészet amerikai és tengerentúli új irányzatainak művei. „Hollywood és a televízió folyamatosan azt adja nekünk, amit már ismerünk. A legizgalmasabb filmek pedig pontosan azok, amelyek olyasmit mutatnak be, amit sohasem láttunk, illetve teljesen új módon mutatnak be dolgokat” - mondta el Vogel egy 2004-ben róla és a Cinema 16-ról készült dokumentumfilmben.
 
A New York Filmfesztivált 1963-ban Richard Rouddal együtt alapította, és öt évig dolgozott a programigazgatójaként. A hetvenes évektől két évtizeden át tanított a Pennsylvaniai Egyetemen, de a Harvardon és a New York Egyetemen is tartott előadásokat. Több mint 600 filmet elemző Film as a Subversive Art (A film mint felforgató művészet) című filmtörténeti kötete 1974-ben jelent meg. „Nehéz szavakkal leírni, mekkora hatása volt az amerikai filmkultúrára, mert az ember hamar kifogy a szuperlatívuszokból. Mit gondolna erről Amos Vogel? A munkámat programszervezőként és filmművészettel foglalkozó tanárként hosszú évek óta ez a kérdés segíti” - idézte a THR.com Richard Penát, a Lincoln Center Filmtársaságának programigazgatóját.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés