Till Attila filmje nyert a krakkói fesztiválon

2012. június 4. 12:37
A Csicska kapta meg az 52. Krakkói Filmfesztivál legjobb rövid játékfilmjének járó Ezüst Sárkány díjat. A zsűri szerint Till Attilának „volt bátorsága egy olyan kegyetlen helyzet moziban történő bemutatásához, amelyet filmszínházban ritkán szoktak vetíteni”. A rendező ezzel jelölést szerzett az Európai Filmakadémia díjára, és az Oscar-díjért is indulhat majd.

Till Attila Csicska című filmje nyerte el az 52. Krakkói Filmfesztivál legjobb rövid játékfilmjének járó Ezüst Sárkány díjat. A nemzetközi rövidfilmek zsűrijének indoklása szerint a magyar rendező azzal érdemelte ki a díjat, hogy „volt bátorsága egy olyan kegyetlen helyzet moziban történő bemutatásához, amelyet filmszínházban ritkán szoktak vetíteni”. Tilla rövidfilmje egy nyomorban élő magyar tanyasi család mindennapjait mutatja be: a családapa nagyon szigorúan bánik feleségével, gyerekeivel, és rabszolgát tart. Az alkotás márciusban már díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi filmfesztiválján és a 14. Shanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon is.

A seregszemle legjobb rövidfilmjének járó Arany Sárkány díjjal Alex Lora Odysseus' Gambit című filmjét díjazták, de a legjobb európai filmnek járó díjat – amely a rövidfilm kategóriában egyúttal jelölés az Európai Filmdíjra – a Vladimir Leschiov és Kaspar Jancis alkotta lett-észt rendezőpáros Villa Antropoff című produkciója nyerte el. A Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC) elismerését – a Don Quijote-díjat – a norvég Hallvar Witz Tuba Atlantic című idei Oscar-jelölt filmje vitte haza. A legjobb egészestés dokumentumfilmnek járó Arany Kürt díjat a svéd Peter Gerdehag kapta, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) pedig Arnon Goldfinger Hadira című német-izraeli produkcióját díjazta. A Sárkányok Sárkányának nevezett életműdíjjal idén a cseh Helena Trestíkovát tüntették ki.

Az 1961 óta rendszeresen megtartott Krakkói Filmfesztivál a dokumentum-, animációs és rövid játékfilmek egyik legrégebbi európai szemléje, amelyen minden évben több száz lengyel és külföldi filmet mutatnak be, közel félezer rendező, producer és fesztiválszervező jelenlétében. A rendezvény rangját igazolja, hogy a versenykategóriák nyertesei közvetlen jelölést szereznek az Európai Filmakadémia díjára, és a rövidfilm kategóriában az Oscar-díjért is indulhatnak.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratulálok! Most már aztán örüljünk oldaltól függetlenül, mert egy hazánkfia nyert!

Tragédia!
A film témája ugyanis egy kedves cigány szokás, a csicskáztatás. Mivel Attilánk nyilatkozatai szerint, el akarta emelni e jelenséget a valóságtól és örökérvényűvé akarta azt tenni, így nem alkalmazott cigány színészt a csicskatartó szerepére. Mondhatnám azt is erre már nem volt bátorsága.
És így lett egy filmes formanyelvet tekintve kiváló alkotás egyben egy aljadék hazugság is- ha a mondanivalót tekintem.

Bocs, ezt nem tudtam Üdv

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés