Pinochet-film: tüntetéssé fajult a premier Chilében

2012. június 12. 8:34
Tüntetéssé fajult Santiagóban a volt chilei diktátorról, Augusto Pinochetről tartott filmbemutató; a megmozdulásnak 16 sérültje volt, 25 embert őrizetbe vettek.

A dél-amerikai ország egykori hírhedt diktátoráról hívei – az úgynevezett Szeptember 11. Társaság tagjai – készítették a Pinochet című dokumentumfilmet. A társaság neve azt a napot hordozza, amikor Pinochet – 1973. szeptember 11-én – véres puccsal hatalomra került, megdöntve a demokratikusan választott Salvador Allende hatalmát. Uralma 1990-ben ért véget, és ez idő alatt mintegy 3 ezer ember tűnt el vagy vált a junta áldozatává. A film a 2006-ban elhunyt Pinochetet olyan nemzeti hősként mutatja be, aki megmentette Chilét a kommunizmustól.
 
Miközben a vetítés helyszínén, egy santiagói központi színházban hívei, az úgynevezett „pinochetisták” chilei zászlókkal és Pinochet magasba tartott fotóival emlékeztek a volt diktátorra, addig az épület előtt több százan tüntettek a film bemutatása ellen. A rendőrség könnygáz és vízágyúk bevetésével igyekezett szétoszlatni a tüntető tömeget. A tüntetők meg akarták közelíteni a Caupolicán színházat, ez végül összecsapásokba torkollott a rendőrökkel. A 16 sérült közül 14 rendőr, kettő újságíró, 25 embert pedig őrizetbe vettek – derült ki a hatóságok tájékoztatásából.
  
Santiagóban a napokban már tartottak egy tüntetést a film bemutatása ellen tiltakozva. A bemutatóra a hírek szerint ötezer jegy kelt el, de vélhetően a demonstráció hatására végül sokan nem mentek el a vetítésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés