Elhunyt Varga Csaba animációsfilm-rendező

2012. június 18. 9:05
Elhunyt Varga Csaba Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Varga Stúdió társalapítója. A nemzetközileg elismert művészt 67 éves korában pénteken érte a halál – közölte Sztilkovics Szávó, a Varga Stúdió egykori gyártásvezetője.

A művész 1945-ben született, tanulmányait a pécsi Tanárképző Főiskolán folytatta, ahol matematika-rajz szakos tanárként végzett. Első filmműhelyét 1972-ben hozta létre Pécsett, majd megalakította az Yxilon Filmstúdiót, amelyből 1979-ben a Pannónia Filmstúdióval közösen megszervezte a filmstúdió Pécsi műtermét, aminek egy ideig igazgatója volt. 1985-ben Budapestre költözött. 1988-ig volt a Pannónia Filmstúdió munkatársa. A Varga Filmstúdiót Erkel Andrással együtt alapította 1989-ben. Varga Csaba első hivatalosan jegyzett filmje, az Időben elmosódva 1977-ben készült. A szél című alkotását 1998-ban Krakkóban a filmtörténet legjobb 10 animációs filmje közé sorolták. Fontosabb munkái közé tartozik még az 1980-ban készült Ebéd, az Auguszta etet 1984-ből, az 1987-es Szekrénymesék és az 1999-ben született Don Quijote.

Számos rangos elismerést kapott munkáiért, többször nyert díjat a kecskeméti animációsfilm-fesztiválon, köztük A széllel is, amely emellett Espinhóban, Hirosimában és Várnában is első díjat kapott. Auguszta gyurmafilmsorozata különösen sikeres és népszerű lett, az 1984-ben bemutatott Auguszta szépítkezik Zágrábban, Tamperében, Hirosimában és Chicagóban is elvitte a pálmát. Az Auguszta etet című epizódot 1986-ban a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal jutalmazták. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma több művét is őrzi. Producerként is számos olyan filmet jegyzett, amelyből világsiker lett. Elismert alkotóként sokszor kapott meghívást nemzetközi filmfesztiválok zsűrijébe.

Animációs filmes munkássága mellett festészettel, költészettel, szobrászattal és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint több könyvet írt – többek között a kőkor műveltségével és nyelvével kapcsolatos kutatásairól – és tanított. 1999-ben hozta létre a Fríg Könyvkiadót. Az utóbbi évtizedben folytatott „írói munkássága sok tekintetben úttörő jelentőségű válaszokat ad az írás és a szellemtörténet kérdéseire” – fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében Sztilkovics Szávó. Filmes pályafutásáért 1988-ban Chicagóban életműdíjat kapott. 2002-ben szülőfaluja, Mezőcsokonya, majd 2006-ban Pilisszentiván díszpolgárává választották. 2003-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztjét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés