Vásár az egész világ?

2020. május 14. 01:43

2020. május 14. 01:43
Deli Gergely

Valamikor március végén érkezett meg a félve várt levél: a diplomaszerzésünk tizedik évfordulójára szervezett egyetemi programok elmaradnak. Pedig de jó lett volna látni a többieket, és újra belépni a jogi kar kapuján! Az ember ilyenkor elréved, és ha már nem lehet ott, visszagondol, milyen is volt tíz évvel ezelőtt. Amikor tiszteletünkre egyetemünk színében, lilában pompázott az Empire State Building, amikor a Yankees baseballcsapat sta­dionjában Alec Baldwin átadta a diplománkat, amikor minden napra jutott legalább egy fogadás vagy koktélparti. Persze ezek az emlékképek csak villanófények, igazán maradandónak az ott megszerzett tudás bizonyult. Ott találkoztam azzal a főként közgazdászok tollából származó irodalommal, amely azt kutatja: az állami funkciókat miként lehet piaci alapú mechanizmusokkal lecserélni.

Egyesek az utóbbi módon szerveződött normarendszerek történetileg előforduló eseteit vizsgálják. Példaképp sokszor felmerül a középkori Izland vagy a kaliforniai aranyláz időszaka. Aztán vannak olyan elméletek, amelyek matematikai modellek segítségével azt bizonygatják, hogy központi végrehajtás nélkül, pusztán kollektív kikényszerítéssel, mintegy piaci alapon is működhet egy jogrendszer. A joghoz nem kell állam – állítják.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!