Rizlinges Cannes

2022. június 08. 21:13

2022. június 08. 21:13
null

Muray Gábor írása a Mandiner hetilapban.

„Barátom, János, ne vidd a fesztiválodat vidékre, nem fog eljönni rá a szakma, bele fogsz bukni.” Többször hallottam ezt az utóbbi húsz évben, mint a Csíktól (a Quimbytől) a Most múlik pontosant, szóval engedem is, hadd menjen: végérvényesen elmúltak azok az idők, amikor azt illett (kellett) gondolni, hogy a kultúra kizárólag Budapesten bimbózhat.

Óriási ötlet volt a magyar filmszakma éves mustráját a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa programhoz passzítva a szezon nyitányaként a Balaton északkeleti régiójába költöztetni. Ahogy Navracsics Tibor miniszter, a program megvalósításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta is korábban, a távlati cél Európa új kulturális-kreatívipari régiójává válni, a film pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területe, szóval az sem titkolt elképzelés, hogy Veszprém környéke a mozgóképszakma találkozóhelyévé váljon. Balatonfüred jó lesz „olaszrizlinges” Cannes-nak, most már csak a filmtermést kell felzárkóztatni az A kategóriás nemzetközi fesztiválok színvonalához. Káel Csaba filmügyi kormánybiztos szerint a fesztiválra kiválasztott alkotások sokasága és sokszínűsége már most is azt mutatja, hogy a magyar filmipar csúcsformában van. De erről döntsenek majd a nézők.

A június 9-én startoló, 12-én záruló Magyar mozgókép fesztivált az új helyszínként bemutatkozó veszprémi Hotel Historia Malomkertben A játszma premierje nyitja meg. Emellett további tizenkilenc magyar film ősbemutatóját tartják majd a fesztiválon. Itt vetítik először a Szia, Életem! című filmet Thuróczy Szabolccsal, Básti Julival, Mucsi Zoltánnal és Kovács Patríciával a főszerepben, Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotását, a szemle a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a száz éve született Pécsi Sándorról, a százhúsz éve született Jávor Pál tiszteletére pedig látható lesz a Toprini nász című felújított klasszikus. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz. A hétvégén Veszprémben, Füreden és Almádiban kedvezményes, 500 forintos áron lehet majd megnézni majdnem száz filmet. Persze a fesztivál bukéját a szabadtéri vetítések adják meg majd, elég csak egy pillantást vetni a Tagore sétányon felállított vetítővászonról készült tavalyi fotókra, hogy az embernek máris megjöjjön a kedve a kulturálódáshoz, amely ebben az esetben – végre – nem Budapesten történik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!