Gagarin a legnépszerűbb, Sztálin még mindig hódít

2010. február 08. 14:34

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az oroszok Jurij Gagarint, a világűrben járt első embert tekintik példaképüknek a 20. század személyiségei közül.

2010. február 08. 14:34
Az űrhajóst azt oroszok 35 százaléka nevezte meg példaképének. Alig marad el tőle Vlagyimir Viszockij költő, a harmadik helyen Georgij Zsukov, a Szovjetunió marsallja áll. Az élvonalban található még sorrendben Lev Tolsztoj író, Joszif Sztálin, Alekszandr Szolzsenyicin író, Vlagyimir Iljics Lenin, Andrej Szaharov akadémikus, Andrej Mironov színész, valamint Mihail Bulgakov író.

A nők és a férfiak természetesen nem azonos példaképeket választottak: a hölgyek képviselői gyakrabban nevezték meg Irina Rodnyina jégtáncost, Mihail Bulgakovot, Maja Pliszeckaja balerinát, Mihail Solohovot és Ljubov Orlova színésznőt, a szovjet mozi első sztárját. A férfiak körében sokkal többen tekintik példaképüknek Zsukov marsallt, Vlagyimir Viszockijt, és Sztálint.

De nem csak a nemek mentén, hanem a generációk között is eltérés tapasztalható a példaképek kiválasztásában: a 18-24 év közöttiek Gagarinnal és Bulgakovval rokonszenveznek, a 24-34 év közöttiek körében Viszockij és Tolsztoj a legnépszerűbb, a 60 év feletti korosztály tagjai pedig a többieknél nagyobb mértékben tekintik példaképüknek Zsukov marsallt, Sztálint, vagy éppen Lenint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!