Ketyegő emberi bombák sétálnak Európa utcáin – Daniel Cohen a Mandinernek

2019. november 30. 18:33

Az Iszlám Állam potenciálisan az egész világot meg akarta hódítani az iszlám számára; az onnan szétszóródott terroristák közül pedig sokan ma is szabadon mozognak Európában – állítja Daniel Cohen izraeli biztonsági és hírszerzési szakértő. Interjúnk.

2019. november 30. 18:33
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Daniel Cohen izraeli kiberbiztonsági szakértő; stratégiáért és hírszerzésért felelős vezető az Abba Eban Institute for International Diplomacy – Interdisciplinary Center Herzliya intézményben. Cohen az MCC Budapest Lectures újabb nemzetközi vitaestjén vett részt, amelyet a hadviselés jövőjéről rendeztek (tudósításunkat az eseményről itt olvashatják)

***

Ön korábban több cikket és tanulmány írt az Iszlám Állam (ISIS) módszereiről, melyeket a világhálós beszervezés során használtak. Hogyan működött az ISIS online terrorista-verbuválása?

Az Iszlám Állam más volt, mint az al-Kaida, mivel az al-Kaida exkluzív csoport akart lenni, az ISIS pedig minél több ember figyelmét fel akarta kelteni.

Az ISIS világnézete potenciálisan az egész világot meg akarta hódítani az iszlám számára,

ráadásul területtel is rendelkezett. Ha pedig egy szervezetnek van területe, akkor oda is tudnak költözni az emberek. Az ISIS mindent megtett azért, hogy minél több embert győzzön meg: költözzenek a területére. Ezt pedig a legegyszerűbben a közösségi médián át lehetett megtenni. A közösségi médiának nincsenek határai, könnyű felvenni a kapcsolatot az emberekkel, és lehet propagandát terjeszteni úgy, hogy a reagálókkal fel lehet venni a kapcsolatot, és más fórumokon titokban lehet velük aztán tovább kommunikálni. Az ISIS-t ebben megannyi fiatal segítette, akik értettek a közösségi média-marketinghez, és rendelkeztek a megfelelő technológiai ismeretekkel. Ők főleg Európából vándoroltak az ISIS területére 2012-13 között. Ezek az emberek építették ki az ISIS propagandagépét. Szervezettek voltak, és sok országban működtek propaganda-központjaik, amelyek egy főhadiszállás alá voltak rendelve. Minden központ saját tartalmat gyártott, de egy egységes narratívát követtek, amely lehetővé tette, hogy a propagandával embereket toborozzanak. 

Ez úgy hangzik, mintha napjaink egyik multijának működési elvét hallanánk.

A történet akkor kezd igazán érdekessé válni, ha az ISIS-re egy termékkét tekintünk. A propagandisták remekül írtak olyan tartalmakat, amelyek a kiválasztott célközönségnek szóltak: elsősorban muszlimoknak, de másoknak is. A marketingvilág jellegzetességeit fedezzük fel: gyors, tiszta üzenetet adtak át, egy utópiát gyártva, amely azt hazudta, hogy az ISIS nyerésre áll. Az üzenetek szétszórása is érdekes, itt már összetettebb a kép, belép a technológia is. Az ISIS a kezdetektől kevesebb közösségi médiaprofilt működtetett. Az al-Kaidának anno kétszer annyi profilja volt, mint az ISIS-nek. De

az ISIS központosítva és összehangolva működött, és így hatásosabban érte el a célközönséget,

illetve a közösségimédia-cégeket is manipulálni tudta. Amikor az mondom, hogy közösségimédia-főhadiszállása volt az ISIS-nek, akkor azt szó szerint értem: profik működteték, akik pontosan tudták, mit és hogyan csinálnak. Azok a fogalmak, melyeket ma használunk, így például a „fake news” és a „hibrid háború” – ezeket a fogalmakat az ISIS már 6-7 éve ismerte és használta a közösségi médiában, de még applikációkat is írtak. Mindig egy lépéssel előbb voltak.

Iszlám Állam-harcosok a terrorállam fénykorában

 

Mit tehetnek a nagy közösségimédia-cégek, hogy elejét vegyék a radikalizálódásnak?

A kezdetben nem tettek semmit. A Bataclant ért támadásokat követően döbbent rá a Szilícium-völgy, hogy vér van a kezükön, és hogy el kell kezdeniük törölni bizonyos tartalmakat. Az FBI akkori vezetője úgy fogalmazott, hogy

a közösségi média egy kis ördög ezeknek az embereknek a vállán, aki azt suttogja, hogy „ölnöd kell”.

A Bataclan éppenséggel pont más volt, ott egy szervezett sejt csapott le. A nagy cégek elkezdtek együttműködni a kormányokkal, akikkel korábban nem igazán osztották meg az adatokat. Bizonyos európai támadásokat követően elkezdtek információt megosztani. Ha Belgiumban történt egy támadás, és a rendőrségnek szüksége volt a támadók adataira, egy amerikai cég immár kiadta azokat. Továbbá algoritmusokkal elkezdték törölni a szélsőséges tartalmakat. Manapság a nagy cégek közösen működnek, azaz ha valaki dzsihadista tartalmakat tesz fel a Facebookra, a Twitter és a Google is törölni fogja a profiljaikat. Minden automatizálva van. Azért tesznek így a nagy cégek, mert bírságokkal és nyomással rádöbbentették őket, hogy ők is felelősek. 

Ön arról is írt, hogy a menekülteket fel lehet használni az ISIS és más terroristák elleni harcra. Ezt hogyan kell elképzelni?

A következőre gondoltam: ha megnézzük, kik érkeztek menekültként és migránsként Európába Szíriából, akkor többségében fiatal, család nélküli férfiakat látunk, akik nem az Iszlám Állam elől, hanem főleg az Aszad-rezsim elől menekültek.

Nincsen állásuk, nincsen senkijük, jövőjük sincsen. Röviden: tökéletes célpontjai a terroristák beszervező tevékenységének.

Egyes európai országokban, így Németországban is láttunk már migránsok által elkövetett támadásokat. Én azt hiszem, hogy a nagy nyugati kormányok, így az Egyesült Államok, és a közösségimédia-cégek nem tudnak beszélni ezekhez az emberekhez. Azok tudják őket megszólítani, akik ugyanonnan származnak, és potenciálisan akár csatlakozhatnának az ISIS-hez, hiszen maguk is arabok, értik a kultúrát, beszélik a nyelvet. Értelmet kell adni az életüknek, és lehetőséget adni arra, hogy a maguk módján küzdjenek a terroristák ellen.

Mivel tudják a terroristák meggyőzni a fiatalokat arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk?

Az ISIS manapság már nem „sikeres márka”, de régen ügyesen kommunikálták ennek az ellenkezőjét. Sok embert nyertek meg, eltérő hátterű egyéneket, azaz nem csak „a muszlimok” csatlakoztak hozzájuk. Voltak ott bűnözők, kallódó fiatalok, de doktorok és pincérek is. A közös nevező az volt, hogy valami hiányzott ezeknek az embereknek az életéből, és egy utópiát kínáló államban keresték ezt a valamit.

Az ISIS remekül mutatta azt, hogy nyernek, amikor már vesztettek.

Sokakat átvertek, hiszen az emberek többsége nem harcolni akart menni. Persze sok bűnöző tényleg ölni ment ki, és nekik szólt az az üzenet, hogy fegyverrel védhetik kint Allah nevét. De másoknak más üzenetek szóltak: volt, akinek azt mondták, hogy egy csodás új országot építenek, ahol az első pionírok kiemelt szerepet kapnak majd, „itt az idő, még most megéri csatlakozni”. Sok nő is csatlakozott, ők sem ölni mentek ki.

Sokat hallani manapság a hazatérő egyénekről az ISIS területeiről. Jelenthetnek ezek az emberek veszélyt Európára?

Szerintem igen. Nem mind, hiszen vannak, akik egy ponton rádöbbentek, hogy egy szektához csatlakoztak, felébredtek, és ki akartak szállni. Tudjuk, hogy voltak, akik el akartak szökni, de elkapták és kivégezték őket. De ezt félretéve: igen, sokan akik visszajönnek, nem tagadták meg az ISIS-t, és támadásokat követhetnek el annak nevében. A számok elég ijesztők. Manapság többen kerülnek a veszélyes egyének közül börtönbe, de néhány éve még nem ez volt a helyzet. Itt is fontos a technológiai oldala a kérdésnek. A kezdetben sok harcos posztolt például szelfiket lefejezés közben, de aztán az ISIS valahol 2015 tájékán elkezdte figyelmeztetni az embereit, hogy ne tegyenek ilyesmit, mert le fogják őket nyomozni. Akik 2016, '17 és '18 során jöttek haza, azokat már nehezebb elkapni, mert könnyen mondhatják, hogy csak humanitárius okokból mentek ki segíteni szegényeken, és teljesen ártatlanok.

Vannak terroristák, akik kint sétálgatnak Nyugat-Európa utcáin.

Ők ketyegő emberi bombák, akik bármikor a lakosság ellen fordulhatnak. Hogy csak egy 2016-os kutatást idézzek: ötven terroristából, akik hazatértek Hollandiába, csak tíz ment börtönbe. Negyven kipróbált dzsihadista továbbra is odakint van.

 

Nyitófotó: Gyurkovits Tamás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mingtilift
2019. december 02. 13:25
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
alpayre
2019. december 02. 03:02
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
kuznyecov
2019. december 01. 14:03
megint beleömlött valami szar a billentyűzetbe. pedig még pár napja vettem.
kuznyecov
2019. december 01. 14:01
Ha még egyszer azt üzeni ,Gyurcsány Ferit eekegeti ,éljen a magyar szabadság ,éljen a Viktor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!