Habsburgok és Trianon

2020. június 11. 09:00

Itt az Autentika Művészeti Műhely videósorozatának új epizódja.

2020. június 11. 09:00

Június 4-én a Mandineren debütált az Autentika Művészeti Műhely Trianon 10 oka c. animációs sorozata. A tatárok, törökök, románok és délszlávok által elkövetett vérengzések teljes országrészek kipusztulását és az etnikai viszonyok megváltoztatását eredményezték. Ehhez kapcsolódott a – nálunk szintén bemutatott – második rész, amely a XIII. századtól meginduló, gyakran tömeges bevándorlásról szólt, azt boncolgatva, hogy mi motiválta a több évszázadig tartó migrációt, és milyen számban érkeztek a Kárpát-medencébe a környező népek.

A harmadik epizód a Habsburgok szerepét elemzi: mekkora részük volt az eddig tárgyalt népirtásokban, kivándorlásban és bevándorlásban, valamint mit eredményezett a velük kötött kiegyezés, és hogyan vágtunk bele Ferenc Józseffel az élen az első világháborúba.
 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heizer
2020. június 11. 14:56
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem Tisza tehet mindenről, sőt, sok mindenről nem tehet, ami rossz volt, és sok mindenért megilleti a dícséret, ami jó. A földosztás elmaradásáért nem egymagát terheli a felelősség, viszont: "Ezt a nézetet vallotta az agráriusokkal egyébként vitázó gróf Tisza István is, aki az első világháború előtti évtizedben a legjelentősebb magyar politikusnak tekinthető. Tisza tagadta, hogy a parasztság mozgalmainak valami köze lenne a földkérdéshez. Egyik parlamenti beszédében kijelentette: "nem lehetünk eléggé merevek és eléggé határozottak annak kijelentésében, hogy a munkáskérdés soha, semmi körülmények között földosztási, telepítési elméletekkel megoldva nem lesz."" Tehát ez ügyben kérlelhetetlenül merev és elutasító álláspontja, valamint a politikai elitben és a kormányzásban betöltött szerepe miatt a felelősség tekintélyes része ő reá hárul.
furunkulus13
2020. június 11. 13:13
Szegény hülye magyarok! Ledurrantották Ferenc Ferdinándot, aki egész életét és pályafutását aktiv magyargyülölettel töltötte. Magyarország ahelyett, hogy nemzeti ünnepet csapott volna, ök- örsütéssel, ingyen borral, tüzijátékkal, hogy a vesztére törő trónörököst az aranyos Gavrilo eltakaritotta, mi esztelenül háborúba mentünk. 600000 fiatal magyar férfi meghalt, és ráment az ezeréves haza háromnegyede!!
balbako_
2020. június 11. 11:20
Nem tudni miért, de évek óta van egy irányzat amelyik a Habsburgok mosdatását tűzi célul. Mária Terézia uralmát leszámítva Magyarország mindig is a kizsigerelendő tartománya volt a birodalomnak. Másodrangú. Ugyanakkor nagyon bosszantotta őket, hogy a leigázott és kizsákmányolt Kárpát- medencei népek közt mi voltunk azok, akik a nemtetszésüknek fegyveres nyomatékot is adtak. Ezért aztán az idegenek betelepítését támogatták - ne feledjük Erdély is hozzájuk tartozott nem Magyarországhoz - és önállósulási mozgalmaikat suba alatt támogatták, sőt pl. a horvátokat és szerbeket, románokat ellenünk is uszították. Nem titkolt célja volt az Antantnak, hogy Magyarországot, mint a legerősebb országot a térségben örökre megbénítsák és ezt az écát a Habsburgoktól vették.
nyugatiszél
2020. június 11. 10:39
1 perc után leállítottam. Mintha 1952-ben írták volna. Mód Aladár szelleme él és virul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!