Plágiumügybe keveredett Annalena Baerbock, a német Zöldek vezetője

2021. július 01. 16:53

A Zöldek azonnal karaktergyilkosságról beszéltek és ügyvédhez fordultak.

2021. július 01. 16:53
null

Plágiumbotrányba keveredett  Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellár-jelöltje – írja az Euronews. Baerbock „Jetzt. Wie wir unser Land erneuern” („Most. Hogyan újítsuk meg országunkat?”) című új könyvében az interneten szabadon elérhető szövegrészleteket emelt át forrásmegadás nélkül a saját írásába. A Zöldek azonnal karaktergyilkosságról beszéltek és ügyvédhez fordultak, a Zöldekkel szimpatizáló baloldali sajtó egy része pedig igyekszik bagatellizálni a plágiumot.

Stefan Weber médiatudós és plágiumszakértő, aki a blogján kifejezetten ilyen ügyekkel foglalkozik, bebizonyította, hogy a neves Ullstein kiadónál megjelent kötetben legalább egy tucatnyi helyen kimutatható, hogy a szerző egyszerűen átemelte mások szövegeit a sajátjába. A Zöldek védekezésül azt állítják, hogy szerintük nem történt meg a szerzői jogok megsértése, és csupán „általánosan hozzáférhető tények” vagy „ismert zöld álláspontok” átvétele történt ily módon.

Reagált a plágiumvádakra az Ullstein is, a kiadó szerint „köztulajdonban lévő tények felsorolása éppoly kevéssé védett szerzői jogilag, mint az ilyen tényeket közlő egyszerű mondatok. Nem tudunk szerzői jogsértést azonosítani.” Baerbock könyve nem tartalmaz forrásjegyzéket, de ez a kiadó szerint nem szokatlan, hiszen nem tudományos műről vagy disszertációról van szó. Weber szerint egyébként semmilyen világrengető dolog nem történt, éppen ezért érthetetlen számára, miért nem tette ő vagy legalább a kiadó idézőjelbe a máshonnan átvett szövegeket.

Nyitóképen: Karácsony Gergely pár napja látogatta meg Baerbockot. A német Zöldek vezetője kifejezte reményét, hogy Karácsony lesz Orbán kihívója 2022-ben. Fotó: Annalena Baerbock, Facebook

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. július 02. 10:04
Hiperpasszívan röhögnek?
catalina9
2021. július 02. 07:09
Plágiumügybe keveredett Annalena Baerbock, a német Zöldek vezetője" keveredett...jóóóó!
egy genetikusanalattvaló
2021. július 02. 00:52
Karigeri nem kerülhet plágium gyanúba, mert meg sincs a diplomamunkája. A recept már bevált az igazmondó Kurcsány esetében is. Tipikus bűnözői magatartás a bizonyíték eltüntetése.
tetx
2021. július 02. 00:06
Ki gondolta volna hogy hazudik, lop, csal és ez is szarból van gyúrva....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!