Áder: A vízgazdálkodásban segíthetünk Mongóliának

2015. április 15. 08:16

A vízgazdálkodásban és a mezőgazdaság fejlesztésében segíthet Mongóliának Magyarország – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Ulánbátorban. A mongol elnök a sajtótájékoztatón a két ország közötti oktatási együttműködést emelte ki. A mongol elnök szeretné, ha a a két ország tanulmányozná egymás filmgyártását.

2015. április 15. 08:16

Magyarország elsősorban a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság fejlesztésében nyújthat segítséget Mongóliának ahhoz, hogy termékeivel kilépjen a világpiacra – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Ulánbátorban, Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A két államfő a megbeszélésüket követően egyaránt üdvözölte, hogy májusban Magyarország ismét megnyitja mongóliai nagykövetségét. Cahiagín Elbegdordzs a két ország közötti oktatási együttműködést emelte ki, amelynek eredményeként szeptembertől már száz ösztöndíjas mongol diák tanulhat Magyarországon, az eddigi tizenöt után.

Áder János kifejtette: az aranyban, uránban, volfrámban vagy rézben gazdag ország 1990 óta látványos gazdasági növekedést ért el, évente mintegy 8-17 százalékkal növelte bruttó hazai termékét az elmúlt időszakban. Vízben azonban szegény. Mongóliában a víz egyszerre jelent mennyiségi és minőségi problémát, holott a növekvő számú lakosság ellátása, a legnagyobb exportbevételt hozó bányászat fenntartása, és a hagyományos vagy intenzív mezőgazdaság számára is szükség lenne rá – fűzte hozzá.

A helyieknek a magyar vízmérnökök szaktudásáról jó tapasztalataik vannak, hiszen az együttműködés az 1950-es évekig nyúlik vissza – emlékeztetett. A jövőben a vízbázisvédelembe, a megfelelő minőségű ivóvíz előállításába, a vízszállítás megoldásába vagy a korábban épült csatornák, vezetékek rekonstrukciójába kapcsolódhatnak be a magyar szakemberek Mongóliában. Az egykor a magyarok által épített és most ismét magyar segítséggel, magyar hitel révén megújuló Songinoi Biokombinátban olyan mezőgazdasági oltóanyagokat lehet majd előállítani, amelyek elősegítik a mongol termékek piacra jutását – mutatott rá az államfő.

Áder János az agrárium területén a haszonállat-nemesítési programokban, az élelmiszer-biztonsági nyilvántartási rendszerek kialakításában, az európai uniós sztenderdek meghonosításában és a nemzetközi követelményeknek megfelelő vágóhidak létesítésében látott még lehetőséget arra, hogy Mongólia magyar segítséggel modernizálja gazdaságát.

Az államfő „Mongólia óriási aranybányájának” nevezte az állatállományát, a mongol gazdák állatai ugyanis valóban bioállatok, amelyekre a világban jelentős kereslet mutatkozik – mondta, hozzátéve ugyanakkor: meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a közép-ázsiai ország ezzel kiléphessen a világpiacra. Ha az itt élő termelők megismerik a nemzetközileg elvárt sztenderdeket, akkor áruforgalmuk bővülni fog – fűzte hozzá.

Cahiagín Elbegdordzs szintén úgy ítélte meg, hogy országa a közös munka eredményeként biztonságos élelmiszereket tud majd exportálni. Az államfő emellett a természetvédelem és az erdőgazdálkodás területén látott lehetőséget az együttműködésre, de mint beszámolt, a gabonatermékek, például a gyors növekedésű vagy a szárazságtűrő fajták fejlesztéséről is tárgyaltak.

Magyarország emellett a modern technológiával előállított, olcsó, de minőségi építőanyagokkal lehet versenyképes Mongóliában, de a szél- és napenergia hasznosítása érdekében is szívesen látna magyar vállalatokat országában – ismertette a mongol elnök. Javaslatot tett arra is: a két ország tanulmányozza egymás filmgyártását. Szerinte Magyarország turizmusát is növeli az, hogy számos jelentős filmstúdiót vonzott magához.

Cahiagín Elbegdordzs felidézte tavalyi, magyarországi látogatását, és emlékeztetett arra is: magyar államfő utoljára huszonegy évvel ezelőtt járt országában.

A látogatás alkalmával Szilas Cecília, Magyarország kínai nagykövete oktatási megállapodást írt alá a mongol oktatási államtitkárral. Áder János Mongóliában találkozott Dzandákhí Enkhbold parlamenti elnökkel és Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel. Az államfő csütörtökön tér vissza Magyarországra ázsiai útjáról.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. április 15. 11:49
Legalább ötven éve érkeztek az első vizes szakemberek Mo-ról Mongóliába és mongol hallgatókból is tanult egy rakás a magyar egyetemeken...De építettünk arrafelé húskombinátot is, ha jól emlékszem. Azaz a régi kapcsolatokat kellene valahogyan leporolni, bár ahol van ásványkincs, ott nehéz Kínával versenyezni.
Kanóc
2015. április 15. 11:46
Megint csak tuti helyre nyúlt a kurzus. Mellesleg filmajánló :https://www.youtube.com/watch?v=hxwDt0a5GYE
liberálzöld.
2015. április 15. 10:13
Építünk egy szódaüzemet. Vagy kettőt. Vagy eladjuk nekik a szódás szifon lincenszét. Meg egy halastavat építünk, hogy tudjon hova menni pecázni a Jani!
Laurence Szilard
2015. április 15. 09:16
Goddamn mongorians!!! Stop breaking down my shitty wall!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!