Itt a We Too: kiállt A némafilmes rendezője a zaklatott nők mellett

2018. január 30. 11:53

Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius örül, hogy megrendült a férfidominancia.

2018. január 30. 11:53

A Weinstein-ügy kitörése után a #MeToo-mozgalom megrendítette a közvélemény férfiak általi dominanciáját. Végre!” – írja Raphaël Glucksmann francia újságíró, esszéista és Michel Hazanavicius rendező, a The Artist – A némafilmes alkotója közös levelében, melyet a Nouveau Magazine Littéraire közölt.

Nők százezrei szólaltak meg, elmesélték az elszenvedett szexuális bántalmazásokat és a zaklatást, megosztották tapasztalataikat és dühüket. Első reakciónk az volt, hogy elnémultunk, elolvastuk és meghallgattuk, amit magukról, a világról és rólunk mondani szerettek volna. Ősidők óta azok a szavak határozzák meg a közbeszédet, amiket mi, férfiak fogalmazunk meg – magától értetődőnek és lényegesnek tűnt számunkra, hogy nem zavarjuk meg ezeknek a női történeteknek a kibontakozását” – írják.

A többek között Catherine Deneuve által jegyzett, a kellemetlenkedés jogát biztosítani kívánó nyilatkozat kapcsán ezt írják Glucksmannék: „Ezután a bennünket, férfiakat illető jogok – a csábítás, a kellemetlenkedés, a flörtölés joga – kérdése merült fel.  És most nekünk kell megszólalnunk, hogy leszögezzük: nem kívánjuk ezeket a »jogokat«, ha hatalmi helyzetek és viszonyok részét képezik; már gyerekként megtanították nekünk, hogy szabadságunknak ott a határa, ahol a másoké kezdődik. Úgy gondoljuk, hogy a nők azon joga a fő kérdés, hogy ne kelljen kellemetlenkedést elszenvedniük.”

Szeretnénk kijelenteni, hogy ez az emancipációs mozgalom nem tölt el bennünk aggodalommal, nagyon is örülünk neki, mivel nem a nők férfiak elleni lázadásáról van szó, hanem egy közös harcról a nőket érő igazságtalanságokkal szemben. Szeretnénk megerősíteni, hogy a #MeToo horizontján, a pillanat zűrzavarán túl nem a puritanizmust látjuk megszületni, hanem egy szexuális forradalmat, annak lehetőségét, hogy egyenlő felek csábíthassák el és szerethessék egymást. A »vágy forradalmát», ahogy Natalie Portman fogalmazott. A bátor nőkkel együtt szeretnénk hirdetni a hallgatás törvényének és a zaklatók büntetlenségének végét. Mi is az egyenlőséget akarjuk. We Too” – zárul a levél.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalman
2018. január 31. 18:42
Lehet, hogy csak előre menekül, mert fülest kapott, hogy Ő a következő kiválasztott a molesztálási kampányban. Jövőhéten már ott ül a "vádlottak padján". Egy igazi seggfej.
Vestergaard
2018. január 31. 12:42
#WeNeither
Petykabá
2018. január 30. 20:26
a másik, hogy aki érettebb egy kutyánál szellemileg, az nem kezd egy olyan csoport nevében nyilatkozni, amelynek egyrészt korcs példánya másrészt, vannak mellette 3 milliárdan még...
Petykabá
2018. január 30. 20:24
how original...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!