DiCaprio, Kim Kardashian és sok más híresség fagyasztja be a Facebook-fiókját

2020. szeptember 16. 09:17

Tiltakoznak a közösségi oldalon terjedő gyűlöletbeszéd ellen.

2020. szeptember 16. 09:17
null

Leonardo DiCaprio, Ashton Kutcher, Jennifer Lawrence, Kim Kardashian West, Katy Perry és még jó pár celeb döntött úgy, hogy 24 órára befagyasztják a közösségi médián a profiljukat. A #StopHateforProfit kampány még júniusban indult, ami azzal vádolja a Facebookot és az Instagramot, hogy nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd és a félretájékoztatás ellen. Ráadásul nemcsak nem tesz ellene semmit, hanem még nyerészkedik is rajta a reklámbevételeken keresztül. A kampányhoz csatlakozók szerint a Facebook a hirdetéseken keresztül jelentősen befolyásolhatja az amerikai választásokat is, ugyanis például jelöletlenül és változatlan formában megjelenhetett Donald Trump elnök több kifogásolt bejegyzése, köztük egy, a levélszavazásról félrevezető állításokat tartalmazó üzenet is.

A kampányhoz korábban már rengeteg jogvédő és civil szervezet csatlakozott, de most sorra állnak ki a különböző hírességek is mellette azzal, hogy szerdán 24 órára leállítják a Facebook és Instagram tevékenységüket. „A közösségi médiában terjedő félretájékoztatás komoly hatással van az elnökválasztásra és aláássa a demokráciánkat” – mondta Kim Kardashian West, aki szintén csatlakozott a bojkotthoz. Katy Perry szerint pedig  „nem ülhetek tétlenül, miközben ezek a platformok szemet hunynak a gyűlöletes dezinformációt terjesztő csoportok és posztok felett.” Mark Zuckerberg egyébként már tett lépéseket annak érdekében, hogy a Facebook elleni közhangulatot lecsillapítsa, például bejelentette, hogy az elnökválasztás előtti héten már nem fognak kirakni új politikai hirdetéseket, és megjelöli azokat a bejegyzéseket, amik a végeredmény hivatalos közzététele előtt győztesnek állítja be egyik vagy másik felet. Emellett Zuckerberg azt is bejelentette, hogy betiltja azokat a hirdetéseket, amelyek faji, etnikai, nemzeti, vallási vagy szexuális hovatartozási alapon kezel másokat.

(BBC, 444)

Fotó: Leonardo DiCaprio amerikai színész ellenfényben nézi a közönséget a színpadról a Before the Flood (Az özönvíz előtt) című dokumentumfilm premierjén Párizsban 2016. október 17-én. Az éghajlatváltozásról készített alkotás a National Geographic tévécsatorna október 30-i adásában debütál. (MTI/EPA/AFP pool/Christophe Archambault)

 

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rovan
2020. szeptember 17. 21:06
"Emellett Zuckerberg azt is bejelentette, hogy betiltja azokat a hirdetéseket, amelyek faji, etnikai, nemzeti, vallási vagy szexuális hovatartozási alapon kezel másokat." Nem tudom miért kell Zuckerbergnek egyáltalán ígérni nekik ilyesmit. El kell hajtani őket a picsába. Forduljanak bírósághoz, ha valami nem tetszik és egy bírósági végzéssel jöjjenek vissza.
rovan
2020. szeptember 17. 20:59
Szerintem vissza se menjenek, nem fognak hiányozni senkinek. Aki így szeretne zsarolni egy közösségi portált, hogy önkényesen cenzúrázzon és lépjen fel a szólásszabadság ellen, annak nincs ott keresnivalója. Sehol se a közéletben. A filmjeikre sem vagyok kíváncsi a továbbiakban.
Vallasz Vilmos
2020. szeptember 16. 22:50
Micsoda képmutatás. Mi van a Twitter-rel? Ott megy aztán a mocskolódás, fenyegetés és a fehérek elleni rasszizmus. Mikor az amerikai tv-ben leadják, hogy a rendőrökre gyáva módon leadott lövéseket igazságosnak tartja egy-két közéleti személy.
zrx8
2020. szeptember 16. 19:46
24 órára ? én 2 x 24 _évet_ kibírtam anélkül, hogy ezek közül bármelyiknek ránéztem volna a lapjára.. Amúgy erről az jut eszembe, hogy a kretén Demszky a Kádár-korszakban úgy volt ellenzéki, hogy __balról__ kritizálta a rezsimet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!