Két Ezüst Medvét nyertek magyar filmesek a Berlinálén

2021. március 05. 14:38

Kizlinger Lilla színésznő és Nagy Dénes rendező is kapott díjat.

2021. március 05. 14:38
null

Ezüst Medve díjjal jutalmazták a Rengeteg – mindenhol látlak című film egyik szereplőjét, Kizlinger Lillát és a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest Természetes fény című első mozifilmjéért – írja a Színház Online. Hozzátették: a rendező az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. A díjazottakat nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a versenybe került tizenöt alkotás közül.

A portál megírta, hogy a zsűrivel egyetemben a nemzetközi sajtó is lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényt. A Screen Daily kritikusa szerint Nagy Dénes filmje elmélyülést igénylő, elgondolkodtató alkotás, mely illeszkedik a Mundruczó Kornél Fehér Isten, Nemes Jeles LászlóSaul fia, illetve Enyedi IldikóTestről és lélekről című filmje által fémjelzett magyar újhullámhoz. Hasonlóan pozitívan ír az alkotásról a Variety is, melynek cikke kiemeli, hogy „a film esztétikájának köszönhetően a nézők az események közelében érezhetik magukat, és szemtanúként szembesülnek a főhőssé emelkedő, rezzenéstelen arcú katonát követve a háború borzalmaival”.

Közölték: a 2021-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a „Best supporting performance” kategóriában Lilla Kizlinger hozta el a díjat. A film rendezője Fliegauf Bence. Az alkotók közleménye szerint a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmben korábban láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet. A filmben többek között olyan színészek szerepelnek, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli, Végh Zsolt és Balla Eszter, de feltűnik a zenész Víg Mihály, a majdnem százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is.

Fotó: Facebook

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2021. március 06. 00:03
Imádom.
egyvilág
2021. március 05. 20:35
Nem feltétlen ebben az esetben, de általában miken múlik az elismerés, a siker, az, hogy kik kapják a díjakat: https://egyvilag.hu/temakep/106.shtml Illetve hogyan lehet felismerni a minőséget a művészetben: https://egyvilag.hu/temakep/107.shtml
lendvaiildiko
2021. március 05. 18:56
Ha én német lennék, nem kettő, hanem legalább 20 díjjal jutalmaznám az alkotókat. A következő filmben már kiderül, hogy nem a németek és Dolfi volt a háborús főbűnös, hanem a magyarok és vezetőik. A film alkotói pedig örömmel szolgálták ki a történelem átírását. Vajon, kaptak-e állami pénzeket erre a filmre, mely a magyarokról kialakított képet tovább rontja?
nemecsekerno_007
2021. március 05. 18:33
Ja igen, magyar katona csak einsatzgruppéban szolgált az orosz fronton. Gusztustalan, egyoldalú önostorozás már megint. Ezek mellet még érzelgős is. Ennyit tudunk? Mert ha igen akkor az nagyon gáz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!