Mítoszok nélkül boldogtalan az ember

2021. március 17. 15:00

Aggasztó a mítoszok és hagyományok visszaszorulása a nyugati világban, mert az általuk megtestesített bölcsességek alapvető támaszt jelentettek az ember mindennapi életében.

2021. március 17. 15:00
null

Joseph Campbell (1904-1987) az egyik legismertebb amerikai vallástörténész, aki élete során a vallások és mitológiák szertartásokban és jelképekben gazdag hagyományait kutatta. Főbb vallástörténeti és mitológiai műveit, így a Velünk élő mítoszok, Az ezerarcú hős, valamint A mítosz hatalma című könyvét magyarra is lefordították. Utóbbi könyv egy több száz oldalas interjú átirat, mely Bill Moyers újságíró, műsorvezető és Campbell közötti beszélgetést hivatott rögzíteni, akik az 1980-as évek során ültek le beszélgetni. Az interjúsorozat Moyers egyik legnézettebb műsora lett, hiszen Campbell olyan gondolatokat fogalmazgatott meg a modern világban zajló társadalmi folyamatokkal kapcsolatban, melyek ma is éreztetik hatásukat. 

A nyugati világban a mitológia hanyatlóban van 

Campbell úgy véli, hogy a nyugati ember folyamatosan rohan, nem szentel elég időt sem magára, sem másokra, ezért

a velünk élő mítoszok és hagyományok nemzedékről nemzedékre történő átadása lelassult.

A szerző szerint mindez azért aggasztó, mert a családi történetek, mendemondák és többezer éves mítoszok bölcsességeket, tanításokat és útmutatást jelentenek, amelyek nélkül az emberek boldogtalanná és céltalanná válnak. Ezt a boldogtalanságok tetézi a metropolisz, mint életforma, amely tönkretette a természet és az ember kapcsolatát. Pedig a környezet és a táj megszentelése a mitológia legalapvetőbb funkciója, a természet és a városiasodás közötti egyensúly felbomlása a mítoszokban rejlő spiritualitás elvesztését eredményezte. 

Hasonló válságban van a házasság és a nemzeti ethosz is.

Egyre több ember keveri össze a testi vágyakat a spiritualitással, a szerelmet a biológiával, amely végül a kapcsolatok felbomlásához vezet. A szerző arra emlékeztet, hogy a házasság intézménye spirituális gyakorlat, mely során két ember eggyé válik, hiszen mitológiai szempontok szerint a házasság nem más, mint két kettészakított fél újbóli egyesítése. 

Campbell szerint

egy homogén kultúrában léteznek olyan szabályok, melyek íratlanok, ezek szolgáltatják azt a közös megértést egy közösség számára, amelyet ethosznak nevezünk.

Ezek közé tartozik például a késsel-villával evés, illetve, hogy egymás szemébe nézünk, amikor beszélünk. Az Egyesült Államokban azonban probléma, hogy a multikulturális társadalmi háttér miatt nincs közös ethosz, a tengerentúlon a törvények tartják egyben a társadalmat. Vagyis az íratlan szabályok helyét szigorú törvényekkel ellensúlyozták, a közös megértés hiánya pedig a bűnözés melegágyává vált.

A mítosz maga a közösség, a közösség maga a mítosz 

A szerző szerint a mítoszok célja a tudat és test összehangolása, hiszen a tudat hajlamos másfelé kalandozni, ezért újra össze kell hangolni az a testtel. A mítoszok ezt azzal érik el, hogy a társadalmi bölcseletek eszközével a közösséghez kapcsolják az egyént, vagyis a mítoszok középpontjában nem az individuum, hanem a közösségek fejlődése áll. Ugyanakkor fontos, hogy

a mítoszokat nem szabad összekeverni az intézményesített válással. 

Előbbi dinamikus, folyamatosan változik, és minden társadalomban más és más mítoszok léteznek. Utóbbi statikus, az intézményesített vallási szabályok fixek, a vallástörténetek emiatt képesek társadalmakon átívelni. Így lehet, hogy alapvető különbség van a papok és a sámánok között. A sámánok autoritása spirituális, pszichológiai tapasztalatból, vagyis személyes tapasztalatból fakad, míg a papok társadalmi funkcionáriusok, akik csupán közvetítő szerepet játszanak. 

A szerző könyvében kétfajta hőstörténetet különböztet meg. Egyik a fizikai tett, amely megában foglalja egy hős történetét, miközben megmenti valaki életét. Campbell példaként Hans Solot említi, aki megmenti Luke Skywalker életét. A másik a spirituális tett, amikor egy hős megtapasztalja az emberi élet spirituális mélységét, ilyen többek között Don Quijote története.

A modern világban azonban egyre inkább kiüresedik a hősök fogalma,

mivel a hírességeket, sztárokat hősként tiszteljük. Ugyanakkor ezen emberek általában nem hősök, hiszen életük bemutatása önmagában nem jelet sem fizikai, sem spirituális bölcseletet. 

A hőstörténetek elengedhetetlenek egy közösség számára, mivel a nemzetek csak velük tudnak önálló erőként működik. Ezen tanmesék iránymutatást adnak a nemzet tagja számára. A szerző szerint meg kell erősíteni a vallás és mitológia társadalmi helyzetét, így tudjuk visszacsempészi a közös megértést és a spiritualitást a nemzetekbe. Campbell ugyanakkor óva int az akadémiai filozófia túlzott előtérbe helyezésétől, meglátása szerint

az egyetemi körökben tevékenykedő filozófusok hajlamosak túlságosan belebonyolódni saját fogalmaikba.

Vagyis intézményesített filozófia helyett a közösség erejének megerősítésére van szükség, ami képes lehet a modern társadalmat visszavezetni a boldog és kiegyensúlyozott életet jelentő vallási és mitológiai történetek világába.

Joseph Campbell - Bill Moyers: A mítosz hatalma. 2019. Budapest: Helikon Kiadó.

Szemlézte Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: history.com

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miskolc
2021. április 04. 17:03
élemiszerben kérünk segitséget 3 an 70 ezer ft ból élünk abból 9000 ft gyogyszerköltség KÉREM SEGITSENEK VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 ) BETEGSÉGEKRÖL KÜLDÖM IGAZOLASOKAT)APIDRA INZULINRA LENNE SZÜKSÉGEM 8700 FT NEM TUDOM KIVALTANI vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 0000 0000 2576 6862 segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik37ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 41ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto 70 5189043
gonterl
2021. március 24. 13:55
A kiszínezett valóságot tükröző mítoszok és hagyományok megmaradnak, a valóságot nélkülözők visszaszorulnak a világban. A maradók által megtestesített bölcsességek alapvető támaszt jelentenek az ember mindennapi életében.
péterx
2021. március 24. 11:18
Pontosabban: az élő Szentháromság nélkül sivár és élhetetlen az élet, még akkor is, ha "jól lakhatsz fulladásig a gyönyörökkel"...Egyszerűen csak azért, mert az ember mivolta transzcendens, nem szűkíthető le pragmatikus, hedonisztikus, materialisztikus szinre, mert az "ember végtlenül felülmúlja az embert". Avagy: meg kell felelni a Szentháromság előzetes lét-hívásának.
night watch
2021. március 20. 22:30
Még hogy a mai világnak nincsenek mítoszai. Hollívúd és a fősodratú sajtó alakítja azokat, pavlovi reflext kiváltva a népekből. A többség már bűntudatot érez, ha a modern mítoszokat megkérdőjelező, horribile dictu azokkal ellentétes gondolatai támadnak. 1950, reggeli Szabad Nép félóra munkakezdés előtt. A párttitkár felolvas egy vezércikket és felszólítja a jelenlévőket, hogy mondják el a véleményüket. Sorban mindenki hozzászól, csak Kohn hallgat. "Kohn elvtárs, magának nincs véleménye?" kérdezi a párttitkát. "De van kérem, csak nem értek vele egyet!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!