Olvasson szentek életéről LMBTQ megközelítésben!

2021. április 28. 11:05

Napvilágot látott egy kiadvány, amely többek között középkori keresztény témakörökkel foglalkozik, méghozzá LMBTQ megközelítésben.

2021. április 28. 11:05
null

Lapunk felfigyelt egy középkori történelemmel foglalkozó kiadványra. A könyv címe: Transz és genderqueer témák a középkori hagiográfiában (a hagiográfia a szentek életével foglalkozó tudomány).

A tanulmánykötet nem más célt tűzött ki maga elé, minthogy egyfelől megdöntse a hagiográfiáról alkotott eddigi nézetet – azaz, hogy kiemelje a szigorúan vallási környezetből –, másfelől pedig, hogy egy

A könyv tartalomjegyzéke alapján olyanokról olvashatunk benne, mint „Krisztus testének nem-bináris interpretációi a késő középkori ábrázolásában”, illetve „A transznemű szentek autentikus élete”, vagy éppen „Szent Eufrozina meghívása a nemi transzgresszióra”.

T. Szabó Csaba ókortörténész a következő ajánlóval illette közösségi oldalán a művet: A könyv (...) jelenkori szimbólumokat és terminológiákat alkalmaz középkori valóságokra. A rendkívül agresszív szövegezése pedig a kortárs középkori tanulmányokat »a rasszista és interszekcionalista elnyomás termékeinek« minősíti”. A történész zárásképpen hozzáteszi: „Szomorú vagyok, hogy az efféle szólamok egyfelől korrumpálják a történetírást, másfelől pedig egy ellenséges és mérgező környezetet teremtenek az akadémiai környezetben”.

Címlapképen: A könyv borítója

Forrás: Trans and Genderqueer Subjects in Medieval Hagiography

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. április 28. 23:04
A Beatles az oka mindennek és a rock. Imádtam mind - most utálom mind. Lelegelték és felgyújtották a Földemet. Át lettünk verve. We can work it out. And you did.
mustarharmas
2021. április 28. 21:55
Ezt a marhát remélem nem közpénzből taníttattuk...
mokány
2021. április 28. 21:52
Business as usuall. Faust : " Aranyborjú fennen trónol, Mindenki előtte hódol, Érte koldus és király, Fékevesztett táncot jár..."
Hopsz Juliska
2021. április 28. 20:26
Istenem - ez már sok! Beszélhetünk bármiról, de az XX és XY ott van minden sejtünkben! Szálljanak le a szentjeinkről ha kérhetem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!