Hollandia megnöveli NATO-katonái létszámát Litvániában

2022. február 09. 13:23

A hírt Kajsa Ollongren védelmi miniszter jelentette szerdán a litvániai Rukla városa mellett fekvő katonai bázisról adott sajtónyilatkozatában.

2022. február 09. 13:23
null

„Elkötelezettek vagyunk a megerősített többnemzetiségű zászlóalj-harccsoport jelenléte mellett, csapataink létszámát 270-ről 350-re növeljük” – közölte a miniszter. A holland védelmi tárca honlapján közzétett sajtóközlemény szerint „Litvániában a hangsúly a nemzetközi katonai gyakorlatokon van. Ezzel a szövetség egyértelmű jelzést küld Oroszországnak: a NATO arra képezi ki katonáit, hogy együtt, és hatékonyan álljanak ki minden lehetséges fenyegetéssel szemben” – olvasható a weblapon.       

A Litvániában állomásozó holland csapatok a német vezetésű, NATO-csoport részét képezik.

A NATO-csapatokat 2017-ben telepítették litván földre, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet. A múlt héten a holland kormány bejelentette, hogy a májustól decemberig tartó időszakra egy hadihajóval, további orvosi ellátmánnyal, robbanóanyag-mentesítési szolgálattal járul hozzá a szövetségesek missziójához. A hágai kormány januárban arról is döntött, hogy áprilisban és májusban két F-35-ös vadászgépet állomásoztat Bulgáriában, mintegy 90 fős támogató személyzettel, továbbá kétéltű szállítóhajót és két szárazföldi egységet is telepít az országba.

(MTI)

Fotó: BRITTA PEDERSEN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. február 09. 15:40
Az első vaktöltényre összeszarják magukat és zokogva teszik föl a kezüket.
critical man
2022. február 09. 15:10
Lemondott a parlamenti képviselő a „rosszul megfogalmazott” ukrajnai tweet miatt. A finn parlament külügyi bizottságának vezetője "forró vízbe került" egy Kijev NATO-tagságáról szóló poszt miatt a közösségi médiában. Mika Niikko prominens finn parlamenti képviselő bejelentette, hogy lemond a finn parlament külügyi bizottságának éléről. Ez azután történt, hogy egy később „rosszul megfogalmazott” tweetben azt javasolta, hogy a Nyugatnak csak meg kell ígérnie Oroszországnak, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, hogy megoldja a folyamatban lévő válságot.
batama
2022. február 09. 14:58
Srebrenicában már bizonyítottak,itt sem várható több tőlük.
Hunyadi Mátyás
2022. február 09. 14:58
Na, szegény litvánok. Majd pelenkázhatják a hollandokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!