Zelenszkij a Berlinálén: A kultúra segíti a gonoszt, ha nem szólal fel ellene (VIDEÓ)

2023. február 17. 07:36

„A film ugyan nem tudja megváltoztatni a világot, de inspirálhatja arra az embereket, hogy változtassanak rajta” – hangzott el.

2023. február 17. 07:36
null

Az ukrán elnök videóüzentével vette kezdetét a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale csütörtök este – számolt be a Hollywood Reporter. Az ukrán elnök azzal a kéréssel fordult a művészek és a kulturális intézmények felé, hogy

Művészet

„Lehet-e a művészet politikamentes, lehet-e a film politikamentes, mikor az agresszió politikája érvényesül, amikor totális háború dúl?” – szögezte a kérdést az ukrán elnök a Berlinale közönségének. Majd kijelentette: „Ez a mai Oroszország politikája”.

Zelenszkij azzal folytatta, hogy „a kultúra oldalt választ, amikor úgy dönt, hogy felszólal a gonosz ellen. (...) és

„Oroszország ma falakat akar építeni”

Az ukrán vezető egy filmes hasonlattal is élt beszéde során. Felidézte Wim Weders 1987-es klasszikusát a Berlin felett az ég című alkotást, amely amely szerinte „áttörte a berlini falat két évvel annak leomlása előtt... megmutatta a megosztott várost, amelyet a fal felett szabadon átrepülő angyalok egyesítettek”. Ezen gondolatmenetet folytatva kijelentette,

– hangzott el.

„A film ugyan nem tudja megváltoztatni a világot, de inspirálhatja arra az embereket, hogy változtassanak rajta” – jegyezte meg Volodimir Zelenszkij. A helyszíni beszámolók szerint az ukrán elnök beszédének végén a közönség felállt és percekig tapsolt – írta a Hollywood Reporter.

Volodimir Zelenszkij teljes beszédét alább tekinthetik meg:

Nyitókép: RONNY HARTMANN / AFP

***

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2023. február 18. 08:21
Furcsa a bidén apó öklével torkik dugott tömeggyilkos kesztyűs pojácabáb szájából a sötét középkor európai értékeit hallani: "A GONOSZ!!!!" Mint egy inkvizítor!
Csigorin
2023. február 18. 00:38
Lehet a film es a muveszet politikamentes, es demokraciaban az is kellene hogy legyen. Diktaturak sajatja hogy politikat kozvetit. Ez a "kozonseg percekig allva tapsolt" meg az otvenes evek szintje, Szabad Nep.
elfújta az ellenszél
2023. február 17. 19:29
Ilyen amikor egy harmadosztályú ripacs diktátort játszik. És ezt a műsort kapjuk orrba-szájba nyugati értékként, még hálásnak is kell lennünk érte
csulak
2023. február 17. 16:13
Job tvoji maty, kishitler !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!