Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

2023. május 26. 11:07

„Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni” – fogalmaz Varga Csaba magyar rekorder hegymászó.

2023. május 26. 11:07
null

Megszólalt Suhajda Szilárd expedíciójáról Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki magyar rekorderként már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott. Az alpinista a legutóbbi két Himalája-expedíciója során nem járt sikerrel. 2021-ben a Mount Everestről tért vissza a nélkül, hogy egyáltalán megkísérelte volna a csúcstámadást, tavaly pedig kétszer is visszafordult a Kancsendzöngáról – írja a Magyar Nemzet.

„Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig.

A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni

– válaszolt a Magyar Nemzet kérdésre Varga Csaba. Hozzátette: „nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a hegymászó.

„Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni.

Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó”

– jegyezte meg a nagyváradi hegymászó. Mint a lap írja, Varga sem akar hiú ábrándokat kelteni, pontosan tudja, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esély arra, hogy Suhajda Szilárd élve kerüljön le a hegyről. „Mindenképpen lehozzák a hegyről. Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – fogalmazott az alpinista.

Nyitókép: Facebook

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
biff
2023. május 28. 17:03
Mindenkinek tanulnia kellene ebből és a korábbi tragikus kimenetelű hegymászási kísérletekből. NE MENJ ODA, MERT MEGHALSZ! Szavaim nincsenek arra, hogy családos ember hogy gondolkodhat így? Hogy teheti kockára azt az életet, amit ajándékba kapott a szüleitől? És hogy nem érzi át azt a felelősséget, hogy rá is számít az egész családja, szükség volna rá még nagyon sokáig! Az élet első számú szabálya: TISZTELD AZ ÉLETET, MERT SEMMIT SEM TETTÉL ÉRTE, KAPTAD AZT! ÉRTÉKELD, OVD, VIGYÁZZ RÁ, MERT RÖVID. Ezért kapcsoljuk be a biztonsági övet, ezért tartjuk be a sebességhatárt, ezért használunk védőfelszerelést, és ezért nem megyünk olyan helyre ami veszélyes az életünkre. Fiatalok, tanuljatok ebből, tiszteljétek az életet!
Mennyei Hang
2023. május 28. 08:02
Isten veled barátom. Mostmár felhők fölött pihensz az Örök hallhatatlanságban. Amit véghez vittél, az minden embernek példa. Itt maradsz velünk mindörökké!
csato42
2023. május 27. 19:21
Szörnyű tragédia, rettenetesen sajnálom. De teljesen felesleges halál volt. Az élet kockáztatásához senkinek nincs joga. Semmilyen dicsőség nem igazol egy halálhoz vezető döntést. Sajnálom!
Menhetten
2023. május 27. 17:19
Sajnálom.. Addig kereste a határait, míg elérte. De helyettem biztosan nem! És helyettem ezután se tegye senki! Naponta találkozom olyan emberek történeteivel, akik bármit megadnának azért, hogy minél tovább a szeretteik körében maradhassanak; hogy lássák felnőni a gyereküket, unokájukat, és az sors nem adja meg ezt nekik. Ezért sem tudok mit kezdeni azokkal, akik makk egészségesen, erejük teljében, ilyen könnyedén bánnak a saját életükkel. Azért nem, mert én ennél sokkal jobban tisztelem az ÉLETET. Mindenkiét.. https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/347560803_1396971701080352_3179478024594994771_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ZF1xICqn648AX8enM0b&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=00_AfCzQsrUruSCWRX46EFQxbMh0EPF_5QWNxbfrzHu1gcwNQ&oe=6476F31D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!