Kína katonai támaszpontot hozna létre Kubában

2023. június 21. 12:00

Az amerikai külügyminiszter mély aggodalommal figyeli az eseményeket, Kuba és Kína szerint az Egyesült Államok „árnyékokat kerget”.

2023. június 21. 12:00
null

Peking és Havanna tárgyalásokat folytat egy katonai kiképző létesítmény létrehozásáról Kubában – írta a Wall Street Journal névtelenséget kérő jelenlegi és volt amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Hírszerzési jelentések szerint

a Kuba északi partvidékén lévő bázisról folytatott tárgyalások „előrehaladott állapotban vannak, de még nem zárultak le”

– írta a lap.

A WSJ forrásai szerint a létesítmény a „141-es projekt” része lenne, amely egy olyan kínai katonai kezdeményezés, amelynek célja, hogy bázisokat és logisztikai támogatást hozzon létre világszerte. Ha ez igaz, akkor ez „lehetőséget biztosíthat Kínának arra, hogy csapatokat helyezzen el a szigeten”, és kiterjesztheti az Egyesült Államok elleni hírszerzési tevékenységet. 

A hónap elején a WSJ egy „kínai kémbázis” létezéséről cikkezett. Miután a Fehér Ház először olyan hírszerzési jelentéseket hozott nyilvánosságra, amelyek szerint 2019 óta legalább négy kínai hírszerző létesítményt hoztak létre Kubában.

Kuba „hazugnak és megalapozatlannak” nevezte a WSJ állításait.

Peking a vádakra úgy reagált az Egyesült Államok „árnyékokat kerget”, valamint emlékeztetett, Washington tart fenn katonai bázist a Guantanamo-öbölben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államokat „mély aggodalommal tölti el” a kínai katonai tevékenység Kubában. Blinken hozzátette: „ezt nagyon, nagyon szorosan nyomon fogjuk követni, és nagyon világosan kijelentjük. Meg fogjuk védeni a hazánkat, meg fogjuk védeni az érdekeinket”.

***

 

Nyitókép: Getty Images / Jacob Kupferman

 

 

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marcon
2023. június 21. 23:18
Többek közt empátiára is "tanítom" a gyerekeimet, mert azon keresztül sok minden megérthető. Ezek után mit lehet erre a hírre mondani? 1962 reloaded... ZSENIÁLIS... :-)
Oldalkosár
2023. június 21. 17:56
Amerikai kémbázis jó bázis. Kínai kémbázis rossz bázis. "Blinken hozzátette: „ezt nagyon, nagyon szorosan nyomon fogjuk követni, és nagyon világosan kijelentjük. Meg fogjuk védeni a hazánkat, meg fogjuk védeni az érdekeinket”." Az oroszok is. Puszi, Monroe.
Csigorin
2023. június 21. 16:22
nekik lehet bazisuk a kinaiak seggeben sot orszagaban, Tajvanon? vagy hasonloan az oroszok eloszobajaban az ukiknal? akkor tessek pofat befogni es turni Kubaban is. ha nem, akkor meg ne tessek kepumtatni es mufelhaborodni hogy mas nagyhatalmak is vedik az erdekeiket.
nempolitizálok
2023. június 21. 15:50
"Peking rekordszintre csökkentette a dollár és euró felhasználását saját határon átnyúló elszámolásaiban, és mára az esetek csaknem felében jüanban fizet. A Kínai Állami Monetáris Igazgatóság szerint a múlt hónapban a jüan részesedése Kína globális pénzügyi tranzakcióiból történelmi csúcsot, 49,6 százalékot ért el. Kína ugyanakkor a tranzakciók kevesebb mint 47,9 százalékát bonyolította le dollárban és euróban – ez volt a legalacsonyabb szint a megfigyelések teljes ideje alatt. 2010-ben Peking szinte nem használta a jüant a külkereskedelemben. Akkoriban Kína kereskedelmi forgalmának mintegy 86-90 százalékát a dollárban és euróban történő kifizetések adták. De aztán ez a szám szisztematikusan csökkenni kezdett."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!