Tengeralattjárót találtak egy brit park felszíne alatt

2023. július 02. 19:22

Az elképesztő lelet több mint 100 éve pihen a földben.

2023. július 02. 19:22
null

Az Independent cikke szerint két brit tudós úgy véli: bizonyítékokkal rendelkeznek egy városi legendáról, amely közel egy évszázada foglalkoztatja Dartmouth város lakóit. Az 1930-as évek óta a város lakói meg vannak győződve arról, hogy

egy tengeralattjáró roncsa van eltemetve egy tengerparti park alatt.

A Winchesteri Egyetem szakértői talajradarral vizsgálták át a Coronation Parkban azt a helyet, ahol a tengeralattjárót vélhetően eltemették.

Az így kapott felvételeken kirajzolódnak a feltételezett HMS E52 homályos körvonalai – valamint egy második objektum, egy német torpedóhajó, amely hosszabb, de keskenyebb is. A felfedezésre azt követően került sor, hogy Tom Kemp hadnagy, a Britannia Királyi Tengerészeti Főiskola tisztje úgy vélte, azonosította a HMS E52-t, mint a tengeralattjárót, amelyet eltemettek a törmelék és más hulladékok mellé az öthektáros parkban.

Légifotó is igazolja a leletet

A radar hangimpulzusokat küldött a betonon és az aszfalton keresztül, és a letapogatásokon látható vörös koncentrációk

nagyméretű fémtárgyakra utalnak, amelyek körülbelül egy méterrel a felszín alatt fekszenek.

A csapat arra a következtetésre jutott, hogy az E52 valószínűleg a park északkeleti sarkában fekszik, míg nagyjából vele derékszögben egy másik nagy fémtárgy, valószínűleg egy német torpedónaszád romboló, az S24, amelyet az E52-hez hasonlóan az első világháború után selejtezésre vásároltak. A két lelet elhelyezkedése megegyezik egy korabeli, 1920-as évekbeli Dartmouthról készült légifotóval, amelyen a tengeralattjáró és egy másik hajó a mocsárban ülve látható. A park a tengerészeti főiskola által elfoglalt domb lábánál található, és egykoron iszapos terület volt.

A cikk szerint az első világháború befejezése után az Egyesült Királyságnak voltak fölösleges hajóik és tengeralattjáróik, beleértve a legyőzött németektől lefoglalt több tucatnyi hajót. Sokukat partra hajtották, patakokban és horgonyzóhelyeken hagyták, és

elfeledkeztek róluk, miközben évtizedek alatt elkorhadtak.

Coombe Mud és a szomszédos Sandquay Dartmouthban hasonló bontóállomássá vált a nem kívánt hadihajók, köztük legalább két tengeralattjáró számára. A területet az 1920-as évek végén a helyi hatóságok megvásárolták, és feltöltötték, hogy létrehozzák a parkot, amelyet 1937-ben, VI. György koronázására nyitottak meg.

Nyitókép: Illusztráció / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ki itt betépsz...
2023. július 03. 11:49
Lehet, úgy merült vízbe és feledésbe, hogy csomó olyan hulladék van rajta, amit a biztonságos, legális helyre elszállítani durva kiadás lett volna.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 03. 11:18
"a letapogatásokon látható vörös koncentrációk nagyméretű fémtárgyakra utalnak" Nálunk meg tapogatózó vörös koncentrációk vannak. Az a nevük: DK.
Osztap Bender
2023. július 03. 05:52
"valószínűleg egy német torpedónaszád romboló, az S24," Jó, hogy nem bowdenkardán te isten barma szerencsétlen! A névből egyértelmű, hogy ez egy gyorsnaszád, németül schnellboot.
B_kanya
2023. július 03. 00:29
"valószínűleg egy német torpedónaszád romboló, az S24," NEM romboló, "csak" torpedónaszád (torpedoboot). https://en.wikipedia.org/wiki/SMS_S24_(1913)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!