A NATO venné át az ukrajnai fegyverszállítások koordinálását? – szakértőt kérdeztünk!

2024. február 11. 12:11

Somkuti Bálint szerint amennyiben a NATO átveszi az ukrán katonai segélyek koordinálását, alá is támasztja az orosz narratívát, amely szerint az egész Nyugat Oroszország ellen fordult.

2024. február 11. 12:11

A NATO átvenné az ukrajnai fegyverszállítások koordinálását német lapértesülések szerint – írta meg lapunk is a hírt. A Handelsblatt szerint a NATO egyre inkább kételkedik abban, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít majd fegyvereket Ukrajnának.

A NATO ugyanakkor egészen idáig mindig azt az álláspontot hangsúlyozta, 

hogy Kijev támogatása a tagállamok egyéni, szuverén döntése. 

Ukrajna amerikai támogatása viszont kétségessé válik, ha Donald Trump nyerne a novemberi választásokon. A lap hozzáteszi: erről Jake Sullivan, az amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadója egyeztetett Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával.

Ezt is ajánljuk a témában

De mit is jelentene elméletben és gyakorlatban, ha a NATO mint katonai szövetség venné át a fegyverszállítások koordinálását? Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt (MCC) kérdeztük!

Somkuti szerint „a NATO-főtitkár legutóbbi javaslata kitűnően illeszkedik abba a sorba, amelyben a globalisták a következmények figyelembe vétele nélkül igyekeznek élezni a konfliktust Oroszországgal”.

A szakértő hozzáteszi: „Jens Stoltenberg csak arról az apróságról feledkezik meg, hogy egy háborúban a szándék nem pótolja sem a vasat, sem a robbanóanyagot; ugyanis attól, hogy meredek kijelentéseket tesz, még nem lesz több fegyver vagy tüzérségi lőszer az európai országok raktáraiban”.

Úgy látja: az USA jelenleg a politikai megosztottság miatt nem tud, 

egy esetleges Trump-elnökség alatt valószínűleg nem akar majd több fegyvert szállítani Ukrajnának.

Somkuti úgy folytatja: „Ettől függetlenül megdöbbentő és egyben kifejezetten veszélyes az az elszántság, amivel a neoliberális elit mindenáron le akarja győzni az egyik legfőbb ideológiai ellenfelének kikiáltott, Vlagyimir Putyin vezette Oroszországot”.

A szakértő szerint amennyiben a NATO átveszi az ukrán katonai segélyek koordinálásának szerepét, amelyekben eddig csak a támogatói szerepet látott el, 

ezzel egyben alá is támasztja az orosz narratívát,

 amelyben az egész Nyugat Oroszország ellen fordult és minden eszközzel az elpusztítására törekszik.

„A saját ideológiai elfogultságukon kívül nem látok egyéb okot arra miért próbálja Európa, és az amerikai liberális körök mindenáron olyan helyzetbe kényszeríteni Oroszországot, amelyben elkerülhetetlen egy atomháborúba torkolló konfliktus” – mondja Somkuti, aki a felkészült, nagy méretű és modern európai hadseregek, illetve a hatékony hadiipari kapacitások hiányára is felhívja a figyelmet, amik miatt fennáll a veszély, hogy „arcra esés lesz a vége”. 

 

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. február 11. 20:30
falcatus-2 " Ha a másik oldal már 1997-ben megnevezte Oroszországot, mint ellenséget, akkor miért kellett volna 2014 után is szemlesütve sunnyognia az oroszoknak?2 Kovács Ubul: 2024. február 11. 12:42 Mi volt 1997-ben, Anderzenovics?" Tökkel ütött barátunk! Itt van 33 éve , 33 névvel, 33x olvashatta, és még mindig olyan olyan setét, mint 66 balfácán karámlakó. Z. Brzezinsky :A nagy sakktábla (1977)
lajajakab11
2024. február 11. 18:06
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!"
robertdenyiro
2024. február 11. 15:45
Mindez külső szemlélőként rendben is volna, azonban még jó sokáig elnyújthatja az ukránok hosszú agóniáját. A demokralibnácik eldöntötték hogy az utolsó ukránig táplálják ezt a háborút, nincs megállás.
oberennsinnen49
2024. február 11. 15:00
Mondtam már, hogy KOMOLYAN, A LEGKOMOLYABBAN fel kell készülni minden vonalon, a NATO elhagyására? Addig is, deklarálni kell: Magyarország a NATO-tagság felfüggesztését jelenti be azon a napon, ha és amikor a NATO nukleáris csapás bevetésének csak a lehetőségét felveti!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!