A Zöldek már az ördöggel is összefognának a Green Dealért

2024. április 16. 21:21

Bárki is nyer kormányzó többséget az Európai Parlamentben, a zöldek összeállnak vele.

2024. április 16. 21:21

Nyitókép: John Macdougall/AFP

A nyári választások után a Zöldek más Európa-párti erőkkel összefogva csatlakozni kívánnak az Európai Parlament kormányzó többségéhez, hogy megakadályozzák a Green Deal felhígulását, amelyet erős kritikák érnek a vállalkozások részéről. Terry Reintke, a német Zöldek április 15-i kampánynyitóján hangsúlyozta, hogy csatlakozni kíván a vezető többségéhez, hogy „valóban előrevigye az Európai Uniót”.

A parlament jelenlegi kormányzó többségét a jobbközép Európai Néppárt, a liberálisok és a szocialisták alkotják.

Reintke kiemelte, hogy a tárgyalások különösen nehézek lesznek az EPP-vel és annak német CDU/CSU-tagjával, amely az nemrégiben megkísérelte bojkottálni az európai zöld megállapodás számos nagyobb programját. „Azt hiszem, mindannyian tudjuk, hogy a tárgyalások kemények lesznek. Számunkra természetesen az a fontos, hogy a Green Deal hogyan fog haladni. Nagyon kemények leszünk az ottani vitákban” – mondta Reintke.

Az infrastrukturális beruházási program elindítása is napirenden kell legyen, ennek hiánya pedig vörös vonal lesz a tárgyalásokon. Hasonlóan az egyértelműbb irányvonal a jogállamiság tekintetében is.

 A Zöldek azt is meg akarják akadályozni, hogy az EP jobboldali, konzervatívabb csoportjai a tárgyalások részesei lehessenek – mondta Reintke.

Manfred Weber, az EPP elnöke az elmúlt hónapokban az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) felé való közeledés gondolatával kacérkodott, amelynek élén Giorgia Meloni olasz miniszterelnök áll, és amelyhez a lengyel nemzeti-konzervatív PiS vagy a spanyol VOX párt is tartozik.

Ezt is ajánljuk a témában

„Jelenleg azzal a kérdéssel állunk szemben, hogy ez az európai választás lehetővé teszi-e a CDU/CSU-nak és a jobboldali erőknek a Green Deal lebontását, vagy sikerül-e sikerre vinnünk a zöld megállapodást” – hangsúlyozta a zöldek vezető jelöltje.

A Zöldek nem támogatták Ursula von der Leyen 2019-es jelöltségét, mivel  soha nem indult az európai parlamenti választásokon, hanem az uniós országok jelölték.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­á­n­­­y­­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­­a­k­­ ­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Robi54
2024. április 17. 15:49
Agyukra ment a zöldség.
Reszelő Aladár
2024. április 17. 11:45
Tehát először is a befogadás elve mentén ki kell rekeszteni a nem szimpatikus véleményeket, majd a demokrácia elvén érvényre kell juttatni a törpe minoritás véleményét a többséggel szemben. Ha nem tudnám, hogy ők liberális zöldek még azt hinném, hogy komenisták.
cutcopy
2024. április 17. 10:27
Megélhetési zöldpolitikus nem lehet ellenzékben, az nehéz kenyér, naponta érvelni és küzdeni kell a fennmaradásért és a létjogosultságért..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!