Balról nevezik kudarcosnak Macron politikáját

2024. április 25. 21:17

A szocialisták listavezetője szerint Macron stratégiai kudarcot szenvedett el Oroszországgal szemben.

2024. április 25. 21:17

Nyitókép: Raphael Glucksmann/Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

 

Raphaël Glucksmann a francia szocialisták EP listavezetője egy strasbourgi politikai gyűlésen vázolta fel az EU-ról alkotott vízióját. A politikus szeretné a pártja irányába terelni a francia baloldali szavazókat. 

A felmérések szerint egyre nagyobb a szavazói kedv, de a szocialisták nem számíthatnak jó eredményre. 

Egy strasbourgi gyűlésen az Euractiv beszámolója szerint mindössze 600 ember hallgatta Glucksmann beszédét, amelyben Macront támadta. 

Az EP jelölttel ott volt az európai szocialisták reménybeli európai bizottsági elnöke Nicolas Schmit, és a német szociáldemokrata Katarina Barley is. 

Pénzosztás és Macron ostrorozás

A szocialista politikus kijelentette, hogy a francia elnök hozzáállása Oroszországhoz „stratégiai kudarc”

„Hogyan követelhetsz stratégiai autonómiát, amikor egyúttal egységes frontot akartál létrehozni azzal a zsarnokkal, aki a biztonságunkat fenyegeti?”

Ezzel Macron 2019-es beszédére utalt, amelyben kijelentette, hogy Oroszországnak egységes frontot kell létrehoznia az EU-val. 

Glucksmann több mint egy órán át sorolta azokat a politikai javaslatokat, amelyek szerinte elengedhetetlenek ahhoz, hogy 2030-ra „Európa ökológiai hatalom” legyen. Ezek között szerepel egy évi 200 milliárd eurós uniós szuverenitási alap, egy 100 milliárd eurós ukrajnai háborús alap, az egész EU-ra kiterjedő elővásárlási jog a gyógyszergyártók eladásai felett, valamint egy európai korrupcióellenes és átláthatósági ügynökség létrehozása.

Bajban van Macron?

A francia elnök „Reneszánsz” pártja rosszul áll a közvélemény-kutatások szerint. A Harris Interactiv közvélemény-kutató cég szerdán közzétett adatai szerint 16 százalékon állnak, szemben a szocialisták 13 százalékával.

Macron táborában aggódnak amiatt, hogy a szocialisták átvehetik a második helyet a felmérésekben, 

bár még mindig messze elmaradnak a radikális jobboldaliak 31 százalékától. 

Egyes elemzők szerint Glucksmann vonzza a korábbi EU-párti Macron-szavazókat. A szélsőbaloldaltól is elvihetnek szavazatot, mert az túl nagy hangsúlyt fektet az izraeli-palesztin konfliktusra.

„Ha mi leszünk az első számú baloldali politikai erő Franciaországban az uniós választások után, az átformálja a politikai tájképet” – mondta Glucksmann egyik kampány tanácsadója az Euractiv riporterének.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­ö­­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­­­á­n­­y­­o­­­k­­ ­v­­á­r­­n­­a­­­k­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
a straight cold player
2024. április 26. 01:49
Macron próbálkozik egy Amerikától független Európa vezető szereplőjévé előléptetni magát, de nincs igazán semmi innováció benne azon kívül, hogy leválni az USA-ról. És nehezítésnek ott van az a fránya ukrán háború amit ,,se lenyelni, se kiköpni nem tud". És innentől kezdve totál hiteltelen az ipse.
darling
2024. április 25. 22:15
Ez a Glucksmann egy aljas, globalista, kommunista, "francia" ong-s nemzetközi felforgató! Ott volt a gróziai események megszervezésében, feleségül is vette a szintén globalista, külföldről ejtőernyőztetett grúziai miniszterelnöknőt (majd eévált tőle) és a felfordulások után, a zűrzavarnam kereket oldott ez az aljadék! A francia kommunista baloldal fő szereplője lett, Soros-ivadék, a franciák utálják. Az apja, André Glucksmann baloldali komm. filozófus. Egy címeres ingyelélő, globalista bérenc, naplopó! Magyar Péter a nyomdokaiba fog lépni! Vigyázat ezzel a senkiházival szemben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!