Berlinben nem örülnek a szlovák elnökválasztás eredményének: Berlin beleszólna a folytatásba

2024. április 07. 18:15

Aggódnak a németek, amiért Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást. Berlin mellett Brüsszel sem nézi jó szemmel, hogy Robert Fico miniszterelnök szövetségese lett a befutó, mivel Szlovákia kormánya szembefordult az Ukrajnát feltétel nélkül támogató nyugati politikai iránnyal.

2024. április 07. 18:15

Nyitókép: Vladimir Simicek/AFP

Németországnak kulcsszerepe lesz abban, hogy Szlovákia ne szilárdítsa meg oroszbarát külpolitikáját és továbbra is támogassa Ukrajna háborús erőfeszítéseit. Ukrajna feltétel nélküli támogatását régóta ellenzi Robert Fico, ráadásul a kormányfő szövetségese, Peter Pellegrini nyerte az elnökválasztás második fordulóját, aki aligha száll szembe a kormány álláspontjával – írja a Welt. Felidézték: Németország Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnere és számos területen – például a hadiparban – jelentős közös beruházásokat tervez a két ország. A lap szerint

Berlinnek ezért az a szerep jut, hogy politikai nyomást gyakoroljon Pozsonyra.

A nyugat-európai országok és az Európai Unió vezetői nem titkolt csalódottsággal fogadták a szlovákiai elnökválasztás eredményét. Ennek legfőbb oka, hogy Pellegrinitől nem várható, hogy megakadályozza Fico új bel- és külpolitikai irányát. 

Ezt is ajánljuk a témában

A legnagyobb aggodalmat a szlovák külpolitika irányváltása váltotta ki: Robert Fico kormányának álláspontja Ukrajnával kapcsolatban az elmúlt hónapokban Magyarország békepárti álláspontjához közeledett, 

noha korábban Szlovákia is azok közé az országok közé tartozott, amelyek feltétel nélkül támogatták Kijevet. Orbán Viktor miniszterelnök az X-en gratulált Pellegrininek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Welt szerint Szlovákia ezzel oroszbarát külpolitikát folytat, mivel a kormányfő korlátozza a szlovák fegyverek szállítását, noha továbbra sem tiltja – szemben Magyarországgal – a szállítmányok áthaladását az országon. Robert Fico kormánya ráadásul nem nevezhető egyértelműen Moszkva-barátnak, a korábbi nyilatkozatok és döntések alapján a Welt szerint északi szomszédunk hintapolitikát folytat a Nyugat és Oroszország között.

Pellegrini győzelme azért is fáj a nyugati országoknak, mert vélhetően nem akadályozza meg a Fico-kormány belpolitikai reformjait sem, amely érinti a civil szférát, a médiát és a bíróságok működését is. Az államfőválasztási kampány egyik központi témája volt Kijev katonai támogatása. Pellegrini ellenfele, Ivan Korcok liberális jelölt a kampány során többször kiemelte: fontosnak tartja Ukrajna korlátlan támogatását Oroszország agressziójával szemben.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­ö­g­ö­­s­­­ ­l­­á­­­n­­­y­o­­k­­­ ­v­­­á­­­r­n­a­­k­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­𝗡
2024. április 09. 15:51 Szerkesztve
A németek kollektív nyomora minket picit sem érint, ha aggódnak, csak nyugodtan. Csupán az a véleményem, a náci németek nagyon tudják utálni azokat, kik őszinték és a béke harcosai, és mennyire istenítik azokat, kik hazugok és a nyugalom ellenségei ...
omega
2024. április 09. 07:41
Milyen unió az, ahol a tagok egymást fenyegetik, zsarolják? Milyen unió az, ahol ahol a Bizottság elnöke, aki elvileg az alapszerződés őre, a jogosan járó pénzekkel zsarolja a neki nem tetsző országokat? Milyen unió az, ahol az egyes tagországok megmondják más országok szavazóinak, hogy kire kell szavazniuk? És ezek a férget vajon mit fognak tenni, ha majd az ő országukban is máshogyan döntenek az emberek, mint ahogy nekik tetszik?
masikhozzaszolo
2024. április 08. 11:22
Megmondta a Gatyakorcok, hogy sajnos sokan mentek el szavazni, és kevés zsoldost fizettek Sorosék. És azért lett ez az eredmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!