Elemzést közölt a Politico: nem véletlenül van kibukva Trump Ukrajnára

2024. április 18. 09:28

A Politico elemzése szerint a volt amerikai elnök több kormányzati botladozása közvetett vagy közvetlen módon összefüggésben volt Ukrajna ügyeivel, így nem túl jó emlékeket táplál az ország iránt.

2024. április 18. 09:28
Maráczi Tamás

Trump több sérelmet hordoz magában Ukrajnval kapcsolatban, és ez kihathat újabb elnöki tevékenységére megválasztása esetén – írja a Politico. Az uniós lap emlékeztet, Trump első alkotmányos felelősségre vonásához (impeachment) 2019 decemberében egy Zelenszkij elnökkel folytatott telefonhívása vezetett: azzal vádolták meg, hogy 

arra kérte az ukrán államfőt, hogy vizsgáltassa ki választási riválisa, Joe Biden fia, Hunter ukrajnai korrupciógyanús ügyeit, 

és ezzel előnyös helyzetbe hozza magát a 2020-as elnökválasztáson.

Trump és tanácsosai meg voltak győződve, hogy Hunter Biden ügyei miatt Joe Biden elnöki aspirációit meglékelhetik, ezért a republikánus elnökjelölt nyomást gyakorolt a Zelenszkij-kormányzatra, az pedig úgy érezte, akkor tudja majd Amerika jövőbeli támogatását is megtartani, ha ennek enged. Végül azonban nem indult eljárás a Biden fiú ellen, nem találták bűnösnek az olajügyleteiben, ezt pedig Trump nem bocsátotta meg az ukrán kormánynak – írja az uniós portál.

Trump azért volt kénytelen 2016-ban  leváltani kampányfőnökét, Paul Manafortot, mert egy amerikai hírszerzési lehallgatási ügyben, illetve egy ukrán korrupcióellenes vizsgálat során kiderült: 

a menedzser a 2010-es évek elején az oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjától jelentős összegeket kapott. 

A Manafort-botrány 2016 késő nyarán nagyon rossz időben jött a kampányoló Trumpnak (Manfortot 2017-ben végül nem ezért, hanem 12 másik, amerikai földön elkövetett pénzügyi visszaélésért fogták perbe). 

A harmadik kellemetlenség az elnökválasztásba való orosz beavatkozás körüli hisztéria volt, ami szintén rosszat tett Trumpnak: a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálódások elterelték a figyelmet. Trump tisztázódott, de a hírszerzés szerint az bizonyos, hogy orosz hackerek törték fel és hozták nyilvánosságra a Demokrata Nemzeti Bizottság e-mailjeit, amely kellemetlen helyzetbe hozta a kampányban Trump ellenfelét, Hillary Clintont. A Politicónak nyilatkozó Trump-közeli emberek szerint 

az elnökjelölt stábjában erős volt a meggyőződés, hogy ezt igazából ukránok tették, hogy az oroszokat befeketítsék.

A Politico megjegyzi: Zelenszkij elnök szeretné megkapni a 60 milliárd dolláros amerikai katonai támogatást, amelyet a republikánus képviselők blokkolnak a Kongresszusban, ezért minden megtesz, hogy bizonyítsa, az Ukrajna-projekt még mindig amerikai érdek. Az ukrán elnöki hivatal optimista az ukrán-amerikai kapcsolatokat illetően, még akkor is, ha novemberben Trump nyeri az elnökválasztást - úgy vélik, Trump régi, ukrán-ellenes stábja már szétszéledt, új tanácsadók vannak mellette, és Ukrajna támogatásáról konszenzus van a két nagy amerikai párt között.

--

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­á­­n­­y­­o­­­k­ ­­v­á­­­r­­­n­­­a­k­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
kiss.istvan770
2024. április 18. 11:50
Tomika! Ne olvass Politico-t, mert kimossa az "agyad" és totál zombi leszel !
Kanmacska
2024. április 18. 10:57
Reméljük, Trump tényleg véget vet a háborúnak, ha akkor még tart! Az sem lenne baj, hogy ha holnap nem szavaznák meg a 60 milliárdot az ukiknak! Kevesebben halnának meg.
Kanmacska
2024. április 18. 10:55
sexykytty,menj már a pycsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!