Példátlan gesztusokat tett Pellegrini és Fico a magyaroknak

2024. április 07. 12:39

Mindenkit meglepett, hogy Pellegrinit ekkora többséggel választották meg elnöknek Szlovákiában szombaton – mondta felvidéki politológus a Mandinernek.

2024. április 07. 12:39
null

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfő, a Hlas (Hang-Szociáldemokrácia) nyerte északi szomszédunknál az elnökválasztás második fordulóját – annak ellenére, hogy az elsőben még alulmaradt Ivan Korčok korábbi külügyminiszterrel szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ráadásul nem is csekély különbséggel, csaknem 10 százalékkal.

„Meglepetés volt az eredmény, ahogy az első fordulóé is az volt, csak éppen ellenkező előjellel, hiszen akkor Korčok nem hogy szoros meccset vívott Pellegrinivel, de meg is verte 5 százalékkal – most Pellegrini ezen tudott fordítani, nem is akármekkorát, noha az elemzők és közvélemény-kutatók nagy része is szorosabb küzdelmet várt” – mondja lapunk megkeresésére Tokár Géza felvidéki politológus.

A szakértő szerint tehát „rettentően simán nyert a Pellegrini”, ami szerinte elsősorban a mobilizációnak köszönhető; a rendkívül magas, 61 százalékos részvétel eleve tízzel magasabb volt, mint az első fordulóban, emellett valószínűleg rekordközeli arány a szlovák elnökválasztások történetében – vélekedik Tokár. A jelek szerint pedig főleg a vidéki, fővároson kívüli régiók voltak ezen belül felülreprezentáltak, ahol magasabb volt eleve Pellegrini támogatottsága.

Ami a magyar régiókban is igen magas volt – mondja el kérdésünkre a szakértő,

hozzátéve: az egy másik kérdés, hogy ez mennyire a Magyar Szövetség kiállásának köszönhető, de biztosan hozzájárult a magyar párt támogatása is ehhez az eredményhez, hiszen minden magyarlakta régióban megfordult a helyzet az első fordulóhoz képest.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy Pellegrini valóban be tudta csatornázni Forró Krisztiánnak a szavazóinak a túlnyomó többségét”.

A szavazatokért pedig nyilván elvárna valamit a magyar közösség – kérdés, hogy van-e ennek realitása. Tokár erre nem tud válaszolni, azt viszont furcsának és formabontónak tartja, hogy míg korábban soha nem történt meg, de

Pellegriniék kétszer is köszönetet mondtak az eredményváró rendezvényen a nemzetiségek és külön a magyarok szavazóknak és a Magyar Szövetségnek is a segítségért.

Ami ugyan nem konkrét cselekvés vagy akár csak ígéret, hanem csupán gesztus, de mindenképpen szokatlan, mert

„a Fico-kormány alatt még ilyen gesztus sem történt soha”.

Más kérdés, hogy ez egy egyértelmű változás előszele-e ahhoz képest, ahogy korábban kezelték a magyar ügyet, ez hosszabb távon dől majd el, „de szerintem a Magyar Szövetség egyértelműen úgy fogja ezeket az eredményeket kiértékelni, hogy az annak köszönhető, hogy segítették Pellegrinit”.

Tokár még egy érdekes szlovák belpolitikai találgatásra hívta fel a figyelmet: hiszen, bár Korčok kikapott, de mégis maga mellé tudott állítani 1,2 millió szavazót. Erre pedig már pártot is lehet akár alapítani, ami nem példátlan a szlovák belpolitikában. „Szerintem Korčoknak is lehetnek hasonló ambíciói, hogy egyfajta kívülről jött emberként becsatornázza a kormánnyal és ellenzékkel egyaránt elégedetlenek szavazatait – ha így lesz az átrendezheti a szlovák ellenzék sorait is”.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­l­­­á­n­­­y­o­­k­­ ­v­­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
altercat1
2024. április 08. 09:42
A szlovák politikusok magyarellenessége a kb. 150 éve a tótok fejébe habsburg faszkorbáccsal vert fóbiás választók megnyerése az oka, mert amúgy tudják, hogy nem veszélyes a magyarság rájuk nézve. Úgy fest, hogy az újabb nemzedékek és a józan belátás hozták meg a sovinizmus gyengülését, ill. annak felismerése, hogy együtt kell működnünk a totál hülye eu-s akarnokok ellen. Pellegrini itt járt Orbánnál, s nagyon valószínű, hogy az volt a beszélgetés tárgya, hogy Orbán vegye rá Forrót, hogy a magyarok rá szavazzanak. Így is lett. Nekünk (és persze nekik is) az a jó, ha a közös fellépéseket nem zavarja egy libbant elnök.
Akitlosz
2024. április 07. 20:57
Gesztusok. Hajra lehet kenni azokat. Sokkal több hasznuk nincsen. Nem lesz magyarabb az élet a gesztusoktól Szlovákiában.
alexandrosz-2
2024. április 07. 19:45 Szerkesztve
Aki a tótok hálájára spekulál, az nem normális, vagy csak egy szar antimagyar csicska.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!