Új szlovák elnök: Tragédia az ukrajnai háború támogatása

2024. április 07. 17:30

A megválasztott szlovák elnök azt ígéri, garantálni fogja az ország szuverenitását.

2024. április 07. 17:30

Nyitókép: AFP / VLADIMIR SIMICEK

 

Tragédia olyan katonai konfliktust támogatni, amely nem hozott eredményt az utóbbi két évben – jelentette ki vasárnap Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök a TA3 helyi televízió vitaműsorában az ukrajnai háborúra utalva. „Úgy vélem haladéktalanul meg kell fékeznünk az öldöklést, és csak aztán kell majd cselekednünk. Abszolúte tragédia önmagában egy olyan katonai konfliktust támogatni, amely emberek tízezreinek életét követelte, de

semmiféle eredménnyel nem járt az utóbbi két évben” 

– hangsúlyozta Pellegrini.

Leszögezte egyben: nem vitatja, hogy Oroszország volt az agresszor az ukrajnai háborúban. „A Szlovák Köztársaság sosem fogja elismerni területek erővel történő leválasztását, vagy a Krím elcsatolását” – mondta. A szlovák rádió és televíziónak (RTVS) nyilatkozva kiemelte, hogy a békéről, illetve az öldöklés megfékezésével kapcsolatos felvetésével a gyerekes családok megnyugtatása volt célja Szlovákiában, nem pedig a félelemkeltés.

Pellegrini, aki az elnökválasztás szombati második fordulóján a voksok 53,12 százalékát kapta, a kampány során kijelentette, hogy ellenfele, Ivan Korcok megválasztása esetén belerángatná a háborúba Szlovákiát. „Szeretném szavatolni, hogy Szlovákia az Európai Unió és a NATO szerves része. Ezekben az intézményekben a korábbinál szuverénebben kell fellépnünk és hallatnunk kell a hangunkat.

Minden irányba körbe kell néznünk a világban”

– mondta Pellegrini. A TA3 műsorában beszélt arról is, hogy építő jellegű együttműködést kíván az elnöki hivatal és a kormányzat között. „Ahol a kormány segít az embereken, teljesítve politikai ígéreteit az emberek életének méltóbbá, biztonságosabbá és jobbá tételében Szlovákiában, ott számíthat az elnöki palota támogatására. Ahol a kormány eltér ezektől a dolgoktól, vagy olyasmit tenne, ami ellentmond az alkotmánynak, ott elnökként kötelességem lesz szót emelni” – húzta alá Pellegrini.

Mindemellett elutasította, hogy az elnökség egyfajta ellenállási, vagy ellenzéki központként, illetve ellensúlyként működjön a kormánnyal szemben. Beszélt arról is, hogy a hagyományokkal összhangban le fog mondani jelenlegi házelnöki tisztségéről, valamint tagságáról a második legnagyobb kormánypártban, a Hangban (Hlas-SD), amelynek társalapítója és elnöke. Pellegrini június 15-én lép hivatalba államfőként.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­­á­­­n­­y­­­o­­­k­­­ ­v­­á­­­r­­­n­­­a­k­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­𝗡
Fed74
2024. április 08. 15:26
nemecsekerno 007 : Agyon baszlak Román cigány!!!! Amúgy jársz még azzal a Román kurva anyáddal kannás borért szopni, Gyerekbaszó köcsög???? Megkereslek ,a két centis faszodat levágom, és a szádba rakom pedofil kutya!!!!
nemecsekerno_007
2024. április 08. 08:29
Fed74nemecsekerno_007 2024. április 08. 07:53 ,,A beleid a nyakadra lesznek tekerve Gyerekbaszó…,, Megint a szatymazi barackfákon fogtok lengedezni nigger. Abból meg hiszti lesz. Egyébként meg rohadtál volna anyádba.
Fed74
2024. április 08. 07:09
Ott is megválasztották ezt a jobboldali rohadékot, ezt a Putyin szopó gecit!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!