Putyin mellé teheti a hűvösre Netanjáhút, hadügyminiszterét és vezérkari főnökét a Nemzetközi Büntetőbíróság

2024. április 29. 18:05

Küszöbön áll a körözés kiadása.

2024. április 29. 18:05
null

Nyitókép: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Még a héten körözést adhat ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök és a zsidó állam vezető tisztségviselői ellen, ideértve Joáv Gallant védelmi minisztert és Herci Halévi vezérkari főnököt is – értesült jeruzsálemi forrásokból az izraeli, illetve a nemzetközi sajtó.

Karim Ahmad Khan, a hágai bíróság pakisztáni származású brit vezető ügyésze a lépést annak ellenére készül megtenni, hogy az izraeli diplomácia offenzívát indított annak megakadályozására. A döntést a gázai humanitárius válság indokolja:

Izrael a Hamásznak otthont adó földsávban terrorellenes hadművelete során megsérthette a civilek háború ideje alatti védelméről szóló negyedik genfi konvenciót.

Izrael a körözés kiadásának megakadályozására hetek óta növeli a Gázába beengedett segélyszállítmányok volumenét, ezt azóta az Egyesült Államok és az ENSZ is megerősítette. Emellett a diplomáciai fronton, kiváltképp az Egyesült Államok és Izrael közötti tárgyalások során továbbra is igyekeznek küzdeni a döntés ellen, melynek kockázata miatt Netanjahu már április 16-án rendkívüli tanácskozást tartott stratégiai ügyekért felelős miniszterével, igazságügyminiszterével és külügyminiszterével.

Az izraeli Channel 12 a bíróságon belülről úgy értesült:

az ICC amerikai jóváhagyás nélkül nem adja ki a körözést,

mert a főügyészt amerikai támogatással nevezték ki, s hivatali ideje alatt két, az USA-nak nagyon kellemetlen, Afganisztánnal kapcsolatos ügyet is lezárt.

Az ICC joghatóságát Izrael nem ismeri el Gázában és Ciszjordániában, s múlt pénteken Netanjáhú fogadkozott: sosem fog elfogadni semmiféle kísérletet az ICC részéről arra, hogy aláássák Izrael önvédelemhez fűződő jogát. „A Közel-Kelet egyetlen demokráciájának, egyben a világ egyetlen zsidó államának katonái és tisztviselői elfogására vonatkozó fenyegetés felháborító. Nem fogunk meghajolni előtte” – üzente a Twitteren a miniszterelnök. Bezálel Szmotrics pénzügyminiszter emellett a Palesztin Hatóság pénzügyi ellehetetlenítését helyezte kilátásba bizonyos, a nemzetközi térben végrehajtott egyoldalú lépések megtétele esetén.

Ha az ICC megteszi a szóban forgó lépést,

Netanjáhúék véreskezű diktátorok, hadurak és Vlagyimir Putyin orosz elnök illusztris társaságába kerülnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ICC körözési listáján ugyanis szerepelnek a szudáni kormányerők ellen Darfúrban harcoló iszlamista hadvezérek, Szudán korábbi diktátora, Omar el-Basír, Jean-Pierre Bemba, a milíciák által uralt Kongói Demokratikus Köztársaság  védelmi minisztere, Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman, valamint Kenya, Kongó, Uganda, Ruanda és Elefántcsontpart legkülönbözőbb hadvezérei. 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kőbaltás
2024. április 30. 06:37
Ez a főügyész nagy tévedésben van , a véreskezű diktátor egyedül az Egyesült Államok.
alexandrosz-2
2024. április 30. 06:32
Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára.
Hekimeki
2024. április 29. 21:00
A büdös zsidók mindent megsértenek amit csak lehet ❗❗❗ Mert ők az ártatlanok a meghúrcoltak a kiírtottak, hogy rohadnának meg❗ Ez a tetvedék jahúúú meg sokkal ganébb mint Hitler volt ez egy rohadt tömeggyilkos pusztulnia kell❗❗❗❗❗
Ehetős Odó
2024. április 29. 20:59
A zsidók biztosan rögtön befosnak a hágai idióták ugrabugrálásától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!