„Félő, hogy Orbán illiberális kézikönyve alapján cselekszik majd a pozsonyi vezetés” – aggódik a német lap

2024. május 18. 09:05

A Süddeutsche Zeitung szerzője szerint a merényletet követően a szlovák politika tovább fog radikalizálódni.

2024. május 18. 09:05

Fotó: Egy kormánypárti szimpatizáns zászlót lobogtat a besztercebányai kórház előtt 2024. május 17-én / fotó: Ferenc ISZA / AFP

A szlovák kormány elleni merényletkísérlet célja éppen az volt, hogy a szlovák közélet megosztottságát tovább növelje, a feszültséget eszkalálja, a szekértáborok elválasztottságát megerősítse és az erőszak újabb erőszakot szüljön – írja elemzésében a Süddeutsche Zeitung. 

A német lap szerzője, Cathrin Kahlweit szerint a folyamat azzal kezdődött, hogy tavaly ősszel az oroszbarát, baloldali populista Fico váratlanul koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), ami miatt a szlovák liberális ellenzék és Szlovákia nyugati szövetségesei is meglepődtek. Ezzel a koalícióval ugyanis a szlovák kormány megbízhatatlan szövetséges lett, háborús álláspontjával Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor oldalára állt.

Ezt is ajánljuk a témában

A merénylettel még feszültebb lett a szlovák közélet, amely a lap szerint a 2018-as Kuciak-gyilkosság óta nem tud megnyugodni. Az újságírógyilkosság végül Robert Fico bukását eredményezte, de a politika befolyást tudott gyakorolni a nyomozásra, a bűncselekmény igazi felbujtóit nem tudták az igazságszolgáltatás előtt felelőssége vonni.

Fico tavaly újra győzni tudott a parlamenti választáson, visszatért a hatalomba, és meg is erősítette pozícióját: sikeresen megakadályozta, hogy az ellen indított korrupciós ügyek elérjék őt, és eltávolította azokat, akik korábbi bukásában szerepet játszottak. A kezére játszott az is, hogy a 2018-as bukása után aktivizálódott civil mozgalmak nem váltották be a reményeket: velük sem tisztult meg a szlovák közélet.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikk szerzője úgy véli: félő, hogy a hatalom a merénylet hatására tovább szűkíti a demokrácia érvényesülését, az ellene tiltakozó demonstrációkra pedig rosszul fog reagálni. Orbán Viktor és Aleksandar Vučić illiberális kézikönyve ott van a Fico-kormány tarsolyában – írja Cathrin Kahlweit, aki szerint a szlovák politika tovább fog radikalizálódni. 

*

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 345 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­­k­e­l­d­ ­­a­­­ ­s­z­e­­­x­­­i­ ­p­­­u­n­c­­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
kontyos
2024. május 18. 16:21
Miért?? a Mein Kampf, vagy a Manifest der Kommunistischen Partei szerint kéne cselekedni??
AndyP
2024. május 18. 16:13
Ezek a vilagronto kibaszott nacik befoghatnak mar a pofajukat. Europa sokkal elorebb lenne nelkuluk. A torok unokatesokat nem visszatartani kelett volna hanem csatlakozni es letarolni es leigazni a nyugatot orokre. Jol elbasztuk akkor. A mongolokathoz inkabb csatlakozni minthogy az idegen kiralyainknak engedelmeskedve kiirtatni magunkat. Akkor mi voltunk a balfasz ukranok.
letsgobrandon-2
2024. május 18. 16:06
háborús álláspontjával Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor oldalára állt.??, háborús álláspont??? ...anyádat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!