Hitler-festmény Freud rendelőjében?

2010. február 15. 09:53

Egy brit aukciósház árverésre bocsátja Adolf Hitler egy 1910-ben szignózott művét, melynek hátoldalán lévő felirata arról tanúskodik, hogy a festmény a zsidó származású pszichoanalitikus bécsi rendelőjéből származik.

2010. február 15. 09:53
A 20X10 centiméteres képen egy kis templom látható hegyekkel a háttérben, A Hitler 1910 szignóval, hátoldalán pedig "Studio Medico Sigmund Freud Vienna" olasz nyelvű felirat olvasható. A festményt a második világháború után egy amerikai katona vitte Itáliába, akinek azt mondták, hogy az Freud rendelőjét díszítette.
 
Freud 1910-ben az osztrák fővárosban élt, így elképzelhető, hogy a festményt ő vagy egyik munkatársa vásárolta meg a tengődő festőtől. Felmerül az a groteszk lehetőség is, hogy két férfi akár ismerhette egymást, hiszen ugyanabban az időben éltek Bécsben, és mert utóbbinak zsidók nyújtottak segítséget képei eladásához. A pszichoanalitikus a harmincas években Angliába menekült a náci terror elől.
 
"Köztudomású, hogy Hitler népszerű volt a bécsi zsidó közösség körében. Zsidók segítettek neki festményei és rajzai eladásában, ami a 20. századi történelem egyik legironikusabb ténye." - mutatott rá Richard Westwood-Brookes, a Mullock aukciósház szakértője.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. február 16. 13:09
Szép a Zsiga bácsi feje, de most a festmény lenne érdekes. A mese viszont elég blőd.
de ki az a Gyurcsányi?
2010. február 15. 20:52
mondhatni freudi "elszólás" a szondi-féle teszthez hasonlóan Freud, mint a legrasszistább nép gyermeke, tudatalattijának engedelmeskedve nem véletlenül rakta ki épp hitler képét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!