Korlátok nélkül

2010. július 24. 17:55

Egy underground színtéren divatos szórakozóhely népzenei sorozatot indít. A népzene jó. Hiteles, eredeti, régi fortélyokat őrző és megújulásra képes, egyszóval nem az a műanyag pempő, amit legtöbbször megpróbálnak a fülünkbe önteni.

2010. július 24. 17:55

Bölöni Kata ajánlója

Egy underground színtéren divatos szórakozóhely népzenei sorozatot indít. Nem gondolom, hogy kell mögötte más hátsó indokokat keresni, mint hogy a népzene jó. Jó: ebben az esetben azt jelenti, hogy hiteles, eredeti, régi fortélyokat őrző, és megújulásra képes, egyszóval nem az a műanyag pempő, amit legtöbbször megpróbálnak a fülünkbe önteni.

Ezen a héten különösen aktuális a téma újrafelvetése, mert két magyar népzenei produkciót is műsorra tűz a Fogasház, mivel a KORLÁTOK NÉLKÜL keddről átkerül csütörtökre, és egész nyáron kéthetente ismétlődik meg. Kedden (2010. július 27.) autentikus gyimesi és moldvai dallamok szólalnak meg. Ezek talán a legősibb kulturális emlékeink, a kereszténység előtti idők nomád szellemiségét őrzik. Ábrahám Judit a híres gyimesi prímás, Zerkula János mellett lett nagy tudású gardonyos, jelenleg is kiemelkedő zenészekkel, többek között Dresch Mihály jazz-szaxofonossal lép fel. Ezen az estén akárcsak az eredeti gyimesi zenekarban, hegedűt kisér a gardony. Ez a jellegzetesen női hangszer az egykori sámándobok szerepét vette át, annak hangulatát idézi. Csütörtökön (2010. július  29.) autentikus magyar népzenét játszik a Békás. A zenekar erénye az autentikus hangzás és életérzés: „akkor is muzsikálnak ha borul a szekér.”

Ezek a muzsikusok az autentikus hangzás-, dallamvilág-, és díszítési technikák megőrzésére törekszenek, játékuk – épp ezért - olykor meghökkentően, újszerűen hat a mai fül számára. Más meghívottak megkísérlik különféle zenei hatásokkal elegyíteni a világ különböző tájairól érkező dallamokat, vagy újszerű kortárs életérzéssel töltik meg a hagyományt.  Az 2010. augusztus  12-én fellépő Vezseny ismertebb népdalokat dolgoz fel az angolszász zenéhez szokott fülekhez idomítva, ügyesen lavírozva a közérthetőség és a minőség közötti keskeny sávon. lavírozva.

A KORLÁTOK NÉLKÜL sorozat célja, hogy minél több érdekes értelmezést mutasson be az autentikus hangzás szempontjából, és hogy érdekes fúziós kísérletek, újabb zenei kapcsolódási pontok születhessenek. Ezért a hivatalos program végén, 23 óra után az est előadói és a Fogasház további muzsikusokat invitálnak közös zenélésre (jammelésre). A megnyitó alkalmával a hivatalos program után Bakai Márton szilaj hegedűjátékába egy New Orleans-i hegedűs és két ismert magyar jazzgitáros (Kardos Dániel és Bujdosó János) is spontán bekapcsolódott.

A koncertsorozat különlegessége, hogy - ha ezt a hangosítás megengedi - a muzsikusok a gangról zenélnek, a közönség a régi bérház udvarán ülve a csillagos ég (és a színes villanykörték füzére) alatt hallgathatja őket késő estig. Ideális progam, ha kapolcsi hangulatra vágyik valaki, de teendői  a bűnös városhoz kötik.

KORLÁTOK NÉLKÜL

- Dallamok a népzene, a jazz és a világzene határain, mesterek és bemutatkozó tehetségek a Fogasház gangján - további fellépők ( időpontok még egyeztetés alatt):

Radjastani népzene

A koncertsorozat keretében fellépnek még a messze földről érkező radjastani népzenészek, a langák akik teljesen nomád körülmények között élnek, és a törzs tagjai egész életükben csak muzsikálnak.

Vanmocselló - minimalista csellóduó

A Vanmocsello zenéje Balanescu-t idéző különleges hangzásvilágú  zene csellóra. Repetitív minimalista témákból kibontakozó, Jazzes és világzenei hangulatú, kötetlen, improvizatív formák, helyenként popos motívumok jellemzik. A könnyűzene dallam- és harmóniavilágát ötvözi a kortárs zene stílusjegyeivel.

Pável Norbert és barátai /Hang koncert/

A Hang mágikus gyógyító hangszer, eredete a haiti népzenéhez vezethető vissza. Az Ozorai Fesztivált Pável Norbert nyitotta meg 2009-ben.


A SZERVEZŐK:

A szervezők nevéhez fűződik a Menta terasz Ethnobalta világzenei koncertsorozata 2007-ben, 2008 nyarán a „Mátyás a tehetséges” világzenei tehetségkutató fesztivál a Kesztyűgyár segítségével, melynek utógondozása a Gödör Klub Világzenei Új Hangok keretében folyt, illetve a Trafó 906-os klub világzenei sorozata 2009-ben. A meghívott vendégek többsége a híres Műhely-klub zenészeként ismert, vagy jelenleg a társszervező Tajtékos.hu rendszeres vendége. A szervezőknek jelenleg a Könyvtár Egyetemi Klub-ban, a Dürer-kertben, a MOST-ban futnak világzenei és etnojazz programjai.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!