Polanski-kiállítás nyílik

2010. október 18. 08:46

A Lengyel Intézetben nyílik kedden az a vándorkiállítás, amely Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező életútját mutatja be fotókon, plakátokon és különböző dokumentumokon keresztül. A Budapestre érkező a tárlat anyagát a lódzi filmmúzeum állította össze.

2010. október 18. 08:46

Felvidéky Eszter, a budapesti Lengyel Intézet sajtósa elmondta: a Polanski-kiállítás törzsanyaga a világhírű lengyel születésű rendező magángyűjteményéből származik és Polanski barátai, köztük Andrzej Wajda, Andrzej Kostenka, Gene Gutowski, Leopold Rene Nowak bocsátották a múzeum rendelkezésére saját archív felvételeiket. A lódzi filmmúzeum vándorkiállítása már látható volt a berlini, a londoni, a prágai és a Sao Paulói filmfesztiválon is.

Roman Polanski nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Kés a vízben, az Iszonyat, a Chinatown vagy a Zongorista, melyért 2002-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscart. Színészként pedig szerepelt például Andrzej Wajda A mi nemzedékünk, az Ártatlan varázslók és a Sámson című filmjében, de feltűnt Andrzej Munk 1960-ban készített kultikus filmjében, a Kancsal szerencse című moziban is. Feltűnt továbbá Gerard Depardieu oldalán a Puszta formalitás című, Giuseppe Tornatore rendezte filmben, de szerepelt Michel Blanc, Brett Ratner és Antonio Luigi Grimaldi alkotásaiban is. A Lengyel Intézet tárlata 2011. január 15-ig tart nyitva.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakszakáll
2010. október 18. 14:24
ngem mérhetetlenül elszomorít, hogy így próbálják tisztára mosni ezt - az egyébként tehetséges - embert. Karakánabb, férfiasabb lenne, ha önként állna az amerikai bíróság el. Ennyire egyszerű ez!
Karcsi75
2010. október 18. 10:38
Gondolom ezeknek a kiállításszervező embereknek nem rontotta meg a lányát ez az emberállat! Méghogy lengyel, jó vicc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!